Környezetvédelmi verseny

2023.06.02. 14:40

Emlékfát ültethetnek a nyertes iskolák diákjai

Tavaly ősszel rendezték meg a Europe Direct Baranya tájékoztató központ és a HOLCIM Magyarország Kft. Youth4GreenerEU elnevezésű kétfordulós környezetvédelmi versenyét.

bama.hu

Fotó: Dejan Dundjerski

A Baranya vármegyei és pécsi általános iskolák felső tagozatos diákjainak meghirdetett tanulmányi verseny első három helyezett csapatának nyereménye egy-egy emlékfa elültetésének joga az iskolák udvarán.

A pécsi (PTE GYÁIG Deák Ferenc Általános Iskolája), mohácsi (Mohácsi Kisfaludy Károly Gimnázium) és szentlőrinci (Szentlőrinci Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola) nyertes diákcsapatok június 5-én, hétfőn és június 6-án, kedden ültethetik el emlékfájukat iskolájuk udvarán, amellyel egyúttal a Környezetvédelmi világnapot is megünnepelhetik. Céljuk: felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára és az éghajlatváltozás kihívásaira.

Az első helyezett csapat egynapos tanulmányi kirándulást is nyert Ausztriába, a HOLCIM Mannersdorfi Cementgyárába, melyre május 25-én került sor. A program során a diákok és a felkészítő tanár megismerkedtek a gyár történetével, tevékenységével, a kitűnő minőségű, innovatív és zöld cementgyártás folyamatával, a környezetvédelem és a körkörös gazdaság megvalósítása érdekében tett intézkedésekkel és kutatásokkal.

A verseny célja: környezeti szemléletformálás, a fiatalok szerepvállalásának és aktív cselekvésének előmozdítása. A tanulók motiválása, hogy elhivatott, nyitott és felelős állampolgárként éljék mindennapjaikat, akik fontosnak tartják a környezet értékeinek megóvását, a bolygó állapotának megőrzését, javítását. Az ismeretek átadása és elsajátítása mellett a természeti és társadalmi környezettel való életszerű, közvetlen élményalapú kapcsolat kialakítása a fiatalokban; a fenntartható társadalomhoz szükséges életvitel ismereteinek elsajátítása.

A feladatok témakörei: környezet- és természetvédelem, környezettudatos gondolkodás, Európai zöld megállapodás, klímaváltozás, globális felmelegedés, körkörös gazdaság, fenntarthatóság, vízvédelem, energiatakarékosság, újrahasznosított adalékanyagok, zöld energia.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!