Akár baj is lehet belőle

2023.06.17. 12:00

Nehogy szénné égjünk! – A leégés és a faktorszám szorosan összefügg

A káros napsugarak ellen elengedhetetlen a védekezés a nyári napokon – sokféle készítmény kapható, de nem mindegy, mikor mit használunk.  A fogyasztóvédelmi hatóság összefoglalójában kiemeli: ahhoz, hogy egy fényvédő termék alkalmas legyen a napsugárzás okozta ártalmak megelőzésére, mind az UVB mind az UVA sugarak ellen hatékony védelmet kell biztosítania.

Wald Kata

– A napozószerek fényvédő hatását a termékcímkén feltüntetett faktorszám jelöli. Ez a szám azt mutatja, hogy a napozószer használatával mennyivel hosszabb időt tölthetünk napon leégés nélkül, mint napozószer használata nélkül. Ha például bőrünk védelem nélkül a napon 10 percet képes leégés nélkül elviselni, akkor egy 12-es faktorszámú fényvédővel ez az idő 12-szer 10 percre, azaz 2 órára növelhető – emeli ki a hatóság tájékoztatója. 

Fontos tudni azt is, hogy a napvédő készítmény hatékonysága és a termék helyes használata között szoros az összefüggés. Nem elhanyagolható az egyszeri alkalommal bőrre felvitt termék mennyisége, továbbá az sem, hogy a felhasznált napozószer milyen egyenletesen kerül a bőrre. – Egy átlagos felnőtt test esetében egy-egy alkalommal 6 teáskanálnyi naptejet ajánlott használni, ami kb. 36 grammnak felel meg. Kevesebb mennyiségű fényvédő használata esetén a védő hatás akár két-háromszor kisebbre is csökkenhet – emeli ki az összefoglaló. 
A naptejek és krémek vastagabb réteget képeznek a bőrön, egyenletes elosztásuk nehezebb, míg az olajok vékonyan kenhetők és jobban szétoszlathatók, ezért gyermekek számára előnyösebbek.
A megfelelő hatékonyság biztosítása érdekében célszerű rendszeresen ismételni a fényvédő alkalmazását, még a nagy faktorszámú, vagy „vízálló” feliratú készítmények esetében is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!