Túl kicsi a keret

2023.07.08. 16:40

Választás előtt indul a pécsi társasházi pályázat

A közelgő választások előtt a baloldali önkormányzat a lakosság számára társasházi felújítási programot indít, miközben erre az elmúlt négy esztendőben is bőven lett volna lehetőségük, de nem tették meg, hiába szorgalmazta ezt számtalanszor a városházi ellenzék, a Fidesz, a KDNP és az ÖPE.

Bóka Máté Ciprián

Fotó:

Az utolsó időszakban végezetül a pályázatra szánt 150 milliós keret a nemzeti oldal érvelése szerint ráadásul meg sem közelíti azt az összeget, amit baráti ügyvédekre, különböző tanácsadókra, biztosokra, illetve propagandára költött az elmúlt években a baloldal.

A program keretében energiamegtakarítási, épületfelújítási, állagmegóvási munkákra lehet pályázniuk a lakóközösségeknek októberig. A feltételek szerint 1992. júliusa előtt kiadott építési engedély alapján legalább négyszintes, 12 lakásos, iparosított technológiával készült épületekkel pályázhatnak. Szintén pályázhatnak 1986. március 15. előtt kiadott építési engedély alapján a minimum háromszintes, 10 lakásos téglából épített lakóépületek közösségi tereinek energia-megtakarítást eredményező munkáira, vagy épületfelújításra.

Többek között lehet kérni forrást a lépcsőházak, a közös helyiségek külső nyílászáróinak cseréjére, a lépcsőházi nyílászárók javítására, lépcsőházi festésre, a felső födém hő- és vízszigetelésére, valamint a pince felől, az alsó szint hőszigetelésére. A már meglévő sérült homlokzatszigetelés utólagos korszerűsítése, a lábazati fal utólagos kiegészítő hőszigetelése is a támogatandó célok között szerepel a kiírás szerint, valamint napelemek telepítése, illetve a liftek energiamegtakarítást eredményező korszerűsítése szintén megpályázható a keretből.

Az igényelhető vissza nem térítendő önkormányzati támogatás mértéke, a bekerülési költség maximum 50 százaléka, de lakásonként legfeljebb 100 ezer forint lehet. Ez alapján könnyen kiszámolható, hogy átlagos, 15 lakásos négyemeletes panelház esetében másfél millió forint, egy tízemeletesnél közel hárommillió forint érhető el, ha a maximális összeget megítélik számukra. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!