Közérdekű bejelentés

2023.08.18. 17:30

Akár a hűtlen kezelés gyanúja is felmerülhet a baloldali városvezetés részéről

Nemcsak a baloldali városházát érintő lakásmutyis vesztegetési ügynek és a Bőrklinika elpasszolásának lehetnek büntetőjogi következményei, hanem az MSZP-s kézből Pécshez került Mandulás kemping városi pénzből történő rendbetételének is.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Löffler Péter

Körömi Attila volt politikusnak – aki 2010 óta szakiskolai tanár  – az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához tett közérdekű bejelentése után látott neki a szocialista-DK-s koalíció annak, hogy egy PR-akció keretében elkezdje a baráti MSZP-stől az önkormányzathoz vándorolt Mandulás kemping rendbetételét. A lapunk birtokába került dokumentumok alapján a bejelentés után az Alapvető Jogok Biztosa közreműködésével több hatóság is párhuzamosan vizsgálódott, például a vármegyei kormányhivatal Hulladékgazdálkodási Hatósága szerint „megállapítást nyert, hogy az érintett ingatlanon építési-bontási hulladék (hullámpala, cserép, tégla, stb.), vegyes települési és lomhulladék, valamint hulladékká vált műanyag gépjármű-alkatrész volt megtalálható. A hatóság által hullámpalaként azonosított hulladék részben tartalmazhat veszélyes anyagot (azbesztszálakat)”.

Felszólították az önkormányzatot, de hiába

A hatóság fel is szólította az önkormányzatot a hulladék felszámolására, jogszerű kezelésére, és leszögezte: az ezzel kapcsolatos törvényi kötelezettség elmaradása esetén a hatóság hivatalból eljárást indít és határozatban, 30 napos teljesítési határidő előírásával kötelezi majd az önkormányzatot a munkára. De tény, a pécsi önkormányzat augusztus elejéig nem számolta fel az áldatlan állapotokat.

Az időpontokkal is komoly zavar van 

A pécsi polgármesteri hivatalhoz is eljutott Körömi bejelentése, és arra az önkormányzat kénytelen volt reagálni – azonban a válasz meglehetősen ellentmondásos lett. Abban ugyanis az szerepel, hogy a természetvédelmi területtel lévő ingatlan rendbetételéhez a természetvédelmi engedélyt június 14-én kapta meg a Biokom Nkft., csakhogy Péterffy Attila polgármester és koalíciós társai, valamint a Biokom munkagépei június 7-én már javában trappoltak a természetvédelmi terület kellős közepén, és nem tudni, hogy milyen védett növényeket pusztítottak el akkor.

Kinek kell állnia ezeket a költségeket?

Az is pikáns részlet, hogy az önkormányzat szerint a Biokom Nkft. a Pintér János park­megújítási program keretében kívánja rendezni a telket. Ez amiatt érdekes, hogy miközben közparkként kívánják – egyelőre ismeretlen időpontban – a pécsiek rendelkezésére bocsátani a volt kempinget, addig a Bőrklinika-Mandulás kemping csereszerződésben egyértelműen gazdasági célt jelölt ki a Mandulásnak Péterffy Attila önkormányzata. (Ez a szándék egyébként azt sem zárhatja ki, hogy termelő tevékenységet folytató gyárat létesítsenek ott, de szálláshelyet már emlegettek is korábban.)

Megírtuk, Körömi Attila korábban maga tett feljelentést a Bőrklinika-Mandulás kemping cseréje miatt, most úgy véli, hogy mivel az önkormányzat vezetője az előző tulajdonostól átvette a terület rendezésének kötelezettségét – amire még 2021-ben Péterffy szólította fel az akkori MSZP-s tulajt –, ezért ez ügyben is felmerülhet a hűtlen kezelés gyanúja. Szerinte azzal, hogy a polgármester beemelte az egykori kemping területét a Pintér János parkmegújítási programba egyértelműen holt vagyonná tette a Mandulás kemping ingatlanát, miközben előtte egy kiemelten értékes vagyontárgyat, a volt Bőrklinika ingatlanát adta cserébe. Arról már nem is beszélve, hogy a volt kemping is csak akkor lesz használható, amennyiben azt igen jelentős ráfordítással kitakarítják, mentesítik, illetve a területén található életveszélyes épületeket elbontják, földcseréket alkalmaznak – vélekedett lapunknak.

Körömi Attila: tegyék rendbe a területet!

Körömi a héten arra is kérte a kormányhivatal illetékes osztályát, hogy szólítsa fel az önkormányzatot: tegye rendbe a telket, mert az elmúlt hónapokban jelentős változás nem történt, és ahogy erről beszámoltunk, a területen továbbra is rengeteg hulladék van, több életveszélyes épület, amelyek nincsenek elzárva.

– Természetjáróként és természettisztelőként én örülök a legjobban, hogy a nyomozó és más hatóságok bejelentéseimre indult vizsgálatai következtében a városvezetés már nem tudta elodázni a volt kemping területének rendbetételét. Az azonban elfogadhatatlan, álláspontom szerint egyenesen a hűtlen kezelés kategóriájába tartozik, hogy a polgármester és a közgyűlési többség az előző tulajdonost tudatosan engedte ki a volt kempingben uralkodó állapotok felszámolásának jelentős költségekkel járó, jogszabályi kötelezettsége alól – a korábban MSZP-s közeli vállalkozó kezében lévő ingatlant márciusban vették át –, és ezt a munkát most az adófizetők pénzén kell elvégezni. Az pedig végképp visszataszító, hogy mindeközben a maguk és a pártjaik nevében nem bocsánatot kérnek a várostól, hanem a Mandulás megmentőjének képében tetszelegnek – zárta véleményét Körömi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!