Élvonalban Zrínyiék

2023.08.30. 11:30

Az Év Kiállítása díjra jelölték szigetvári vár új tárlatát

A Megállítani Szulejmánt kiállítás még csak májusban nyitotta meg a kapuit, de azóta már rengeteg pozitív visszajelzés érkezett a szigetvári vár új, interaktív tárlatáról. Mostanra pedig biztossá vált, hogy Az Év Kiállítása díj jelöltjei közé is bekerült.

Mohay Réka

Fotó: Laufer László

Újságírók, utazási bloggerek, illetve számos család, idős és fiatal vendég egyaránt tett közzé elégedettségükről tanúskodó bejegyzéseket, cikkeket és képes beszámolókat. 

– Számos iskolai csoport is ellátogatott a kiállításra, tőlük is rendkívül jó visszajelzéseket kaptunk. Azt vettük észre, ebben a környezetben még inkább nyitottá és érdeklődővé válnak a gyerekek – mondta lapunknak Salamon Ferenc várkapitány.

Az elismerések sorát pedig egy kiemelkedő visszacsatolást jelentő jelölés folytatja: a Megállítani Szulejmánt az Év Kiállítása jelölésben részesült, amely már önmagában eredmény, hiszen komoly szakértői bizottság dönt a jelöltek köréről is.

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület évente adományozza Az Év Kiállítása elismerést három kategóriában hazai muzeális intézményeknek.

A Nemzeti Kastély és Nemzeti Várprogram keretein belül megújult szigetvári tárlat jelölésére a tulajdonos, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. és a Zrínyi-vár munkatársai közösen pályáztak. Ezt követően pedig a Pulszky Társaság bíráló bizottsága döntött arról, hogy a jelöltek közé kerülhetett a kiállítás, amely már önmagában elismerést és dicsőséget jelent.

Rengeteg látogató kíváncsi az új tárlatra

A megnyitó óta több mint 10.000 látogató érkezett a vár új kiállítására, mely interaktív, játékos, mégis óriási ismeretanyagot átadó módon vonja bűvkörébe az ifjú és az érett látogatókat egyaránt. A kazamatasoron megnyílt tárlat kurátora Pusztai Tamás, az egri vár régésze, aki kifejezetten arra törekedett, hogy a vendégek az események részeseivé válhassanak. 

Az Év Kiállítása díjat három kategóriában osztják majd ki, a kiállítások bekerülési költsége szerint. A díjjal emléktábla és oklevél, a jelölteknek elismerő oklevél jár, amelyet a Múzeumok Őszi Fesztiválja idején, a Pulszky Társaság rendezvényén, ünnepi keretek között adnak át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!