Feltárul a pihenők titka

2023.08.13. 13:40

Fentről gyönyörködhetünk Pécs elénk terülő látványában

A túrázás hiába egy, az embert energiákkal feltöltő kikapcsolódás, így is képes kellemes fáradságot okozni, már a gyaloglás közben is. Így nem árt, ha vannak pihenők a túránk útvonala mentén, ahol kissé megpihentünk és gyönyörködhetünk az elénk táruló látványban.

Czeczon Enikő

Ha kirándulni megyünk, akkor feltöltődik a lelkünk új energiákkal, viszont a testünk olykor-olykor megérzi a gyaloglás fáradalmait és azt üzeni, hogy szeretne leülni. Egy kő is megfelel ebből a célból, de annál jobb, ha egy pihenőnél jön rá a túrázóra a szusszanni vágyás.

Akropoliszként emelkedik  a város a felett
A Tettye felett emelkedik az Ilonka-pihenő, amelynek története oly megható, hogy nemcsak a turisták, hanem a pécsiek is máshogy kirándulnak, és állnak meg ennél az emlékhelynél. Ez egy nem szokványos pihenő, nem hasonlít a jól megszokott bástyaszerű építményekre. Az Ilonka-pihenő görögös stílusban épült, így tökéletesen illik a mediterrán hangulatú városhoz, szinte olyan, mint egy miniakropolisz a város felett.

Egy szerelem emlékét őrzi a pihenő
A pihenő mögött rejlő romantikus történet egy könyvben vagy egy filmben is megállná a helyét. A pihenőt egy sebész terveztette meg, amelynek ötlete Versailles-ban született meg. Egy görög oszlopsorral körbevett padon ült dr. Kennesey Aladár és felesége, Szántó Ilonka, és az élet dolgain elmélkedtek. Ez adta az ötletet, hogy milyen jó lenne, ha Pécsen is lenne egy egyedi kilátó, ahol az emberek megtudnának pihenni és elmélkedni. Pécsre hazatérve az orvos első dolga az volt, hogy megfelelő helyet keressen a feleségével megálmodott pihenőhelynek. A választás a Tettye feletti hegyre esett. A pihenő építésekor 1936-ban a feleség már beteg volt – egy évvel később Szántó Ilonka elhunyt –, így ő előtte tisztelegve vésette bele az építménybe a sebész az Ilonka pihenő nevet. Az orvos és szerelme 38 éven át éltek boldog házasságban.

Eső ellen épült, kedvenc hellyé vált
Nem pontosan egy kilátó, hanem egy esőbeálló, amely húsz éve készült, de mégis pihenőként ismert az emberek körében. A csend, a nyugalom és a csodálatos kilátás jellemzi a Balázs-pihenőt, amely 2003 óta látogatható. A létesítmény Balázs József erdész nevét viseli, aki rengeteget tett a Mecsekért. Nevéhez fűződik számos park, erdei sportpálya, kilátó, pihenő, cserkészút és több erdei létesítmény megvalósítása. Az erdész 2003-ban hunyt el, így munkásságának állít emléket a róla elnevezett Balázs-pihenő, aminek eléréséhez 122 lépcsőfokot kell leküzdenünk.

Mindenki a hintában akar fotózkodni
A Flóra-pihenő a Bertalan-sziklán fekszik, amelynek formája bizonyos szögből nézve egy székre hasonlít, így régen Bányaszékként is emlegették. Már 1894-ben állt ott egy menedékház, amit az 1909-ben tomboló vihar a földdel tett egyenlővé. A romokat két évvel később Hamerli József állított helyre, amit az elkészülése után az édesanyja tiszteletére Flóra-pihenőnek keresztelt. A következő felújításra közel száz év után, 1984-ben került sor, de az eredeti állapotát az épületnek 2007-re állították vissza. Négyszáznégy méter magasan fekszik, ahonnan csodás panoráma tárul az alant elterülő Pécsre és a hegylábra. De manapság inkább a Flóra-pihenő melletti fára függesztett hinta miatt látogatnak a helyszínre a túrázók, amit nem tudni, hogy ki készített, de pillanatok alatt a kirándulók kedvence lett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!