Hamarosan felbőgnek a szarvasok

2023.08.22. 17:00

Figyeljünk az autóutakon és túrázás közben!

Hamarosan kezdetét veszi a szarvasbőgés - tette közzé tájékoztatását a Mecsekerdő Zrt. Facebook-oldalán. Ez a jelenség a vadászember egyik legkedvesebb ünnepnapja.

Czeczon Enikő

Fotó: Giedriius

Általában szeptembertől, de előfordul, hogy már augusztus második felétől elkezdődik a gímszarvasok násza. Ebben az időszakban a bikák jellegzetes bőgő hangot hallatnak, ami a nőstények kegyeiért zajló hímek versengésére utal. A bőgés alapján a bikák információt szereznek egymás testi erejéről, elszántságáról és nem utolsó sorban pozíciójukról is.

A hangok kiadása az első lépése annak, hogy a bikák elijesszék a riválisokat. Ha azonban ez nem sikerül és két bika összetalálkozik, akkor összemérik erőviszonyukat. Egymás mellett sétálva megmutatják agancsaikat és mérlegelik, hogy melyik a rátermettebb. Ha egyik sem hátrál meg akkor megkezdődik a harc, mindaddig, amíg a vesztes meg nem futamodik.

A Mecsekerdő Zrt. kéri az autóval erdő mellett közlekedőket és a túrázókat, hogy figyeljék az utat, hiszen ilyenkor a gímszarvas bikák figyelmét a gímtehenek és a versenytársak kötik le, mind másra kevésbé figyelnek. Az autóval óvatosan közlekedjünk a vármegyében, a túrázók pedig csak kijelölt területeken kiránduljanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!