Az év legfontosabb időszaka

2022.09.07. 15:01

A gímszarvas bőgésétől hangos a mecseki erdő

Szeptemberben ahogy hűl a levegő, a tehenek elkezdenek folyatni, aminek hatására a szarvasbikák megindulnak lemeccselni, hogy melyikük a legerősebb, aki háremet tarthat. A gímszarvas bőgésétől hangos a mecseki erdő is, ahol a szarvasnász mellett vadászati szempontból is az év legfontosabb időszaka jön.

Radnai Balázs

A bőgésük egy jellegzetes hang

Forrás: Shutterstock

Fontos időszak a szarvasbőgés a vadászok életében, hiszen az észszerű vadgazdálkodás csak a kulminációs ponton túli (az az időszak, amikor a legnagyobb egy szarvas agancsa, majd onnantól egyre gyengébb minőségű) bikákat engedi kilőni. 

– Nem mindenki tudja, de a szarvasbőgés időszakában nem csak azért vannak erdőlátogatási korlátozások, hogy a kirándulók ne zavarják meg az állatokat – meséli Szabó Pál, baranyai vadász. – Mivel a szarvasok a bőgés idején merészkednek csak ki nyílt terepekre, így a vadászok ilyenkor tudják a legjobban elbírálni, hogy melyik állat érett meg a kilövésre, ráadásul ilyenkor nincs meg a veszélye annak, hogy a lövés csak megsebesíti a rejtőzködő állatot és nem végez vele azonnal. 

A szarvasokon és a vadászokon túl a vadásztársaságok számára is kiemelten fontos a szarvasbőgés időszaka, hiszen éves bevételük tetemes részét ebben az időszakban keresik meg a vadászatokból. 

– A gímszarvasok bőgése egy nagyon jellegzetes hang, ami a tehenek terelgetését szolgálja, és jelzi a többi bikának is, hogy ki a hárem ura – magyarázza Szabó Pál. – A bikák ugyanis a bőgés alapján mérik fel egymás testi erejét és elszántságát és a kihívó csak akkor keresi fel az ellenfelét, ha úgy ítéli meg, hogy az hang alapján hasonló erővel rendelkezik. Ha a bőgés hangjából nem egyértelmű, akkor szemmel is felmérik egymás testi erejét, bőgnek és agancsaikat mutogatják egymásnak, legvégül agancsaikkal összeverekednek.

Forrás: MW

A Mecsekben jól ismert öblös, kilométerekre hallatszó bőgésnek az az oka, hogy a szarvasoknak mifelénk nem kell tartaniuk ragadozó állatoktól. Érdekes megfigyelés, hogy Zemplén térségében, mióta átjöttek hazánkba farkasok, a gímszarvasok majdnem teljesen elcsendesedtek a párzási időszakban. 

Az alábbi videó ugyan a Gemencben készült, ám a hangjuk itt is ilyen:

Részleges az erdőlátogatási tilalom

Egyes területeken részleges erdőlátogatási korlátozást vezetett be szeptember hónapra, a szarvasbőgés idejére a Mecsek­erdő Zrt. A gímszarvasnász ideje alatt minden nap délután 16 óra és másnap reggel 9 óra között rendelték el erdőlátogatási tilalmat. A korlátozásban érintett terület a Szigetvári Erdészet sasréti és szentegáti, a Sásdi Erdészet kisvaszari, az Árpádtetői Erdészet hetvehelyi (Nyugat-Mecsek) és a Pécsváradi Erdészet kárászi és mészkemencei (Kelet-Mecsek) vadászterülete. A Mecsek­erdő többi területe továbbra is korlátlanul látogatható, míg a felsorolt területeken csak reggel 9-től délután 4 óráig tartózkodhatnak a túrázók. A Mecsekerdő Zrt. honlapján térképen is megtekinthető, hogy melyik erdőket kell elkerülnünk szeptember hónap folyamán. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!