Büntetnek is

2023.08.05. 07:00

Folyamatosan ellenőrzik, de így is burjánzik Baranyában a parlagfű

Néhol csaknem kétméteres a parlagfű – elsősorban a tarlóterületek a fertőzöttek, Baranyában már több hatósági eljárás is indult. Az allergia szempontjából a szezon tetőzése augusztus végétől várható.

Wald Kata

Fotó: Löffler Péter

Intenzíven nő a parlagfű Baranyában, a gyomnövény fejlődése szempontjából kedvező időjárási körülmények hatására. 

– Több növényen megjelent a virágbimbó, elsősorban azokon a területeken ahol nem, vagy nem megfelelő minőségben végezték el a gyommentesítést – tájékoztatta lapunkat a Baranya Vármegyei Kormányhivatal. 

A szemlék során változatos fejlettséggel találkoztak a szakemberek: a legfiatalabb, 4-6 leveles, 8 centi magas parlagfű, illetve a 170 centis, dúsan elágazó, 2,5 centi hosszúságú füzérvirágzattal rendelkező gyomnövény egyaránt megtalálhatóak voltak, viszont pollenszórás még a legfejlettebb egyedeknél sem kezdődött meg. 

– A parlagfű megjelenése szempontjából legveszélyeztetettebb kapás kultúrákban – köszönhetően a jól sikerült vegyszeres gyomirtásoknak – csak a táblaszéleken, műtárgyak mentén fordult elő a gyomnövény

 – emelték ki. 

Lapunk érdeklődésére közölték: a növényvédelmi hatóság eddig 17 hatósági eljárást indított – elsősorban tarlóterületeken –, összesen 66 ha nagyságú terület vonatkozásában, 5 esetben rendelt el közérdekű védekezést, valamint minden esetben megkezdte a növényvédelmi bírságok kiszabását, melyek 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhetnek. 

– A parlagfűvel szennyezett területek visszaszorítása, a pollenkoncentráció csökkentése érdekében a Baranya Vármegyei Kormányhivatal ingatlan­ügyi hatósága külterületen a helyszíni ellenőrzéseket, a határszemlét folyamatosan végzi. Ezekre előre meghatározott ütemterv szerint kerül sor, míg a bejelentések kivizsgálása minden esetben haladéktalanul megtörténik. Belterületen ez a területileg illetékes jegyző feladata – tette hozzá a kormányhivatal. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ arra hívja fel a figyelmet, hogy idén a parlagfű tömeges pollenszórása országszerte augusztus első napjaiban veszi kezdetét. 

– A pollenterhelést a tartós, esős időszakok átmenetileg visszavethetik, azonban a záporok, zivatarok csak rövid időre tisztítják meg a levegőt. A szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján augusztus végén, szeptember elején várható

 – közölték. 

Megalapozottnak bizonyultak a bejelentések

A Parlagfű Bejelentő Rendszer segítségével interneten keresztül bárki megteheti az általa észlelt parlagfüves terület bejelentését. – Baranya vármegyéből idén eddig 26 bejelentés érkezett a rendszeren keresztül, ebből 6 volt külterületi ingatlan, amelyek esetében a kormányhivatal a helyszíni ellenőrzések során megállapította, hogy a bejelentések megalapozottak voltak, ezért minden esetben hatósági eljárást indított – közölték. 

A többi 20 bejelentés belterületi ingatlanokra vonatkozott, ahol a helyszíni ellenőrzéseket a területileg illetékes jegyzők folytatják le. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!