Elkeserítő jövőkép

2023.08.06. 11:00

Itt a válasz, ezért barnulnak be és mennek tönkre a tujáink

Vegyünk érzékeny búcsút kedvencünktől, a smaragd tujától – úgy fest, a népszerű kert növényt itthon kinyírja a klímaváltozás.

Bama.hu

Nyilvánvalóan sokan tapasztalták már vármegyénkben is, hogy a kertjeink korábbi ékessége, a tuja elkezdett bebarnulni, és fokozatosan tönkremenni. A jelenségre a köpönyeg.hu adta meg a magyarázatot. 

Amikor a klímaváltozást a saját bőrünkön tapasztaljuk, akkor egészen más színezetet kap, mint mikor csak olvasunk róla. Tény, hogy Afrikában, vagy éppen a Közel-Keleten már radikális megoldásokkal kell fellépni az extrém meleghullámok ellen, de hát idehaza ez azért nincsen. Tavaly már okolták a klímánk változását az aszály miatt, és amikor a vízkorlátozásokat bevezették, a szánk is lekonyult kissé, de idén van eső bőven, már a Balatonból is engedni kellett, vagyis nincsen gond. Vagy mégis?

Az aszály idén remélhetőleg nem jelent majd olyan kihívást, mint tavaly, de a kertekben – szinte minden kertben hazánkban - találkozhatunk egy olyan tanúval, “aki” egyértelműen megmutatja nekünk, hogy a kílmánk változik, és bár vannak jobb időszakok, ez a változás egyelőre nem megállítható. 

Nagyon sokan tapasztalják, hogy bár évekig elképesztően gyönyörű, tömött, zöld falat adtak a smaragd tuják, mostanra elbarnulnak, kipusztulnak. A sövények foghézagosak lesznek, a nagy gonddal ápolt kis tuják pedig minden igyekezetünk ellenére elpusztulnak. De mi az oka ennek? Ennyire betegesek lennének a növények? 

A barnulásukat okozhatja aknázómoly, pajzstetű, de akár gombafertőzés is, az igazi gyilkos azonban nem ez, hanem a klíma változása. Ennek a növénynek párás levegő és hűvösebb idő kell, mint ami az utóbbi években hazánkra jellemző. Az aszályok, a forróság és a körülményeinek ilyen drasztikus változása legyengíti a növényt, így a betegségekkel, kártevőkkel szemben sem elég ellenálló. Ez pedig többnyire a vesztét okozza, hazánkban a smaragd tuja állományának mintegy 80%-a már ment a levesbe és a többinek sem sok esélye van a túlélésre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!