Házhoz jön az olasz életérzés

2023.04.22. 19:14

A díszcserjék, díszfák meghatározzák ingatlanunk hangulatát

A megváltozott éghajlati körülmények miatt az otthoni teraszra, kertbe is könnyűszerrel varázsolható toszkán hangulat. Akár a saját kivilugasunk alatt is hűsölhetünk, miközben a jujubafa terméseit szüreteljük. A selyemmirtuszfa pedig ma már nemcsak a mediterrán vidékeket díszíti, hanem itthon is gyönyörködhetünk benne.

bama.hu

Fotó: Joanna Orchide

A klímaváltozással együtt változik azon dísz- és gyümölcstermő taxonok (az élőlények egyazon kategóriába sorolt és közös gyűjtőnévvel ellátott csoportja) listája, amelyből válogatnak a hazai családiház- és kerttulajdonosok. 

A trendet befolyásolják a külföldi utazásokról hazahozott ötletek is. A mediterrán országok növényeit mi, magyarok, nagyon szeretjük, nem csoda, ha ezeket szeretnénk saját otthonunk körül is látni – és még az éghajlat is kedvező hozzá. A tujafélék most kevésbé divatosak, már csak azért is, mert akár télen is könnyen kiszáradnak.
 
Téli védelem

Persze az időt, energiát igénylő téli védelemre a frissen ültetett mediterrán növényeknek, díszcserjéknek nagy szüksége van. A téli védelem a gyakorlatban azt jelenti, hogy a növény törzse köré, nagyjából 30 centiméter magasságba földkupacot halmozunk fel, így megakadályozzuk a föld átfagyását, illetve rövidebb ideig lesz fagyott a talaj, ráadásul a növény a téli hónapokban is nedvességet tud felvenni a talajból. Ugyancsak fontos a fa- vagy növénykaróból és például fátyolfóliából felállított sátor megépítése a fa törzse köré, amely kéményszerűen, a talaj hőjét felhasználva melegíti a növényt; ez akár 3–4 Celsius-fokkal melegebbet biztosít a fa körül. Az is jó, ha szalmával védjük a frissen ültetett fák tövét.
Ha megspórolná a téli védelemmel járó macerát, és nem szeretne a lehetségesen előforduló betegségek miatt permetezni, vagy éppen sokat metszeni, öntözni, illetve kerülné az allergizáló, szemetelő, termést hozó, méhecskéket bevonzó, virágot hozó növényeket, ugyanakkor örülne, ha a mutatós növény gyorsan növekedne az árnyék miatt, ne adja fel! A kritériumoknak felel meg a gömbjuhar és -kőris, a gömbszivar.

Védett hely

A fagymentes közegben kitelel a gránátalma, az eukaliptusz, a banánfa, a datolyaszilva, a selyemakácfa és a selyemmirtuszfa, a kivi, a füge, edényes tartásban a –7–8 Celsius-fokot is kibíró olajfa, leander is. Az utóbbi 3–4 évben például Szegeden takarás nélkül is nyugodtan kint hagyható volt télire a leander, mert nem fagyott el. Ez annak köszönhető, hogy Szeged hőszigetként funkcionál: az épületek magukba szívják a meleget napközben, éjjel pedig kiadják magukból, így megfelelő hőmérsékletet biztosítanak a fagyra érzékeny növényeknek is. Így a sövénnyel, fákkal körülvett kiskertekben az olajfák, a pálmafák átvészelik a hidegebb hónapokat is. 
Manapság divatos a gömbkőris és a japán díszcseresznyefa. Mutatósak, nem beteges fajták. Szabályos lombkoronával rendelkeznek, és kevés gondoskodás mellett is hosszú életű fának bizonyulnak. Ugyancsak nagy a keletje a kiskerti fáknak, a japán vagy flamingófűznek is, a magnólia népszerűsége pedig töretlen.

Ősszel, ne tavasszal!

Több mint egy hónappal előrébb jár az időjárás, ezért a fák ültetési ideje is módosul. A szabad gyökerű fák lombhullástól rügyfakadásig ültethetőek. Többnyire rügyfakadásra érkeznek a vásárlók, így kifutnak az időből – kivéve a selyemakác esetében. Ezért ajánlott az október végi, november eleji ültetés, a téli melegben pedig megkezdődik a legyökerezés. A növények élettani száradása miatt télen is szükséges locsolni, mindegy, hogy örökzöldet vagy lombhullatót ültettünk el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!