Szakértők restaurálták

2023.08.08. 15:20

Mohácson készültek a néhány napja átadott, felújított Lánchíd régi-új kandeláberei

Néhány napja adták át a felújított Lánchidat, a híd kandelábereit a Mohácsi Vasöntődében készítették.

Máté Balázs (Mohácsi Újság.hu)

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A felújítás során a hídkandeláberek 1914-es megjelenéséhez nyúltak vissza, és a híd múltjához és hiteles tovább éléséhez méltó állapot kialakítását tűzték ki célul. Ezért - örökségvédelmi szakemberek bevonásával - a 32 hídkandelábert háromágú formában gondosan rekonstruálták és újra öntötték, míg a 12 parti, a 8 pilon- és 4 eredeti, Széchenyi-korabeli nagy kandelábert a szakértők restaurálták.

A kutatások eredményeként aprólékos munkával tervezték meg és készítették el a fenti felsorolásban első helyen említett 32 kandeláber munkáihoz szükséges öntőmintákat, amelyek felhasználásával a mohácsi öntödében gyártották a világítóoszlopok vasszerkezetét.

A vasöntödében a híd hosszú történelme során használt technológiákhoz hasonlóan, de modern eszközökkel folyt a munka. Úgynevezett homokszekrényekben először az öntőminták segítségével a kandeláberelemek negatív formáját hozzák létre, ezt követően homokból készült magminta behelyezésével alakítják ki a belső üregeket is.

Mind a restaurált, mind az új vasöntvény kandeláberek a Lánchíd kékesszürke színére festve kerültek vissza régi-új helyükre, eltekintve a négy Széchenyi-korabeli nagy kandeláberektől, ahol az eredeti, bronz felület látszik.

Mindemellett a világítóoszlopok nemcsak kívülről újulnak meg: az eddigi nátriumlámpás megoldás helyett modern és energiatakarékos LED világításúvá alakítják őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!