A kompközlekedés várhatóan nem lesz veszélyben

2023.08.07. 11:30

Árhullám jön a Dunán, nem kizárt, hogy több mint három méterrel emelkedik a vízszint Mohácsnál

Máté Balázs (Mohácsi Újság.hu)

Rekordközeli árhullámokat is hozhat a rendkívüli mennyiségű és kiszámíthatatlan augusztusi csapadék a magyarországi folyókon, az elmúlt két napban hullott csapadék már árhullámokat indított el a Dunán és a Dráván is. Előbbi folyó vízszintje Mohácsnál több mint három méterrel emelkedik majd. 

Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság a közleményében azt írta, pénteken megkezdte működését a vízügy országos műszaki irányító törzse, mert több igazgatóság munkáját kell összehangolni a következő napokban, mivel több napig, több hullámban kell jelentős csapadékra számítani. 

Az igazgatóság közlése szerint az Országos Vízjelző Szolgálat számításai alapján a következő hat napban a Duna vízrendszerén a Dunán Nagybajcsnál az elsőfokú, a Rábán, a Murán és a Dráván a harmadfokú árvédelmi készültségi szintet meghaladó vízállás várható.

Budapestnél a tetőzés augusztus 9-én, szerdán este várható 500-550 centiméter körüli vízállással (az elsőfokú riasztást 620 centiméternél rendelnék el.) 
Mohácson vasárnap reggel 245 centimétert mutatott a vízmérce, jövő szombaton pedig már hatméteres víz várható. 

A folyó ezt követően még tovább árad, így megközelítheti akár a 700 centimétert is, amikor elrendelik az elsőfokú készültséget. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a megszokottnál gyakrabban és alaposabban ellenőrzik a gátak és egyéb védművek állapotát. 

Az árhullám – amennyiben az előre jelzetteknek megfelelően alakul – várhatóan nem befolyásolja a kompközlekedést Mohácsnál.

A vízügyi igazgatóság kitért rá: amennyiben az előrejelzésekben szereplő eső ténylegesen lehullik, akkor a Dráva vízrendszerén a valaha mért legnagyobb vízállási értékeket is meghaladhatja a tetőzés szintje. Ez Drávaszabolcsnál jövő pénteken következhet be. 

Felhívták a figyelmet ugyanakkor arra is, hogy a hidrológiai előrejelzések részben a még le nem hullott csapadék alapján készültek, így a meteorológiai helyzet magas bizonytalansága miatt a hidrológiai előrejelzések jelentős bizonytalansággal terheltek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!