Változtak a szabályok

2023.08.24. 16:20

Nagyon nem lenne jó egy szarvassal találkozni

Nem is olyan régen változtattak a szabályokon a vadgázolásokkal kapcsolatosan, ennek értelmében pedig abban az esetben, ha baleset történik egy nagyvaddal, szinte biztosan mi leszünk érte a felelősek – írta meg a köpönyeg.hu.

Bama.hu

Július elsejétől lépett érvénybe a vadgazdálkodásról, valamit a vadászatról szóló törvény módosítása. A fontosabb pontok között szerepel a vadkár rendezésével kapcsolatos változás, ami szerint „nem minősül a vadászatra jogosult felróható magatartásának vagy a tevékenységi körében előálló rendellenességnek, ha a vad az életmódjából, szokásos táplálkozási, szaporodási viselkedéséből következő helyváltoztatása miatt jelenik meg a lakott területen kívül közúton, autóúton, autópályán vagy a település belterületén, kivéve, ha a vad megjelenése a vadászatra jogosult tevékenységével áll okozati összefüggésben.”

A lényeg, amennyiben az autóvezető nem tudja bizonyítani, hogy a vadat azért gázolta el, mert azt éppen a vadászok űzték, hajtották, lőtték, akkor a vadásztársaság felelőssége nem fog fennállni, tehát nem lesz köteles megtéríteni az autóban szenvedett kár. Sőt! A vadásztársaság igénnyel léphet fel az elgázolt, tulajdonába tartozó vad megtérítésével kapcsolatban.

A vadgázolás valószínűsége az utóbbi időszakban jelentősen megnőtt, hiszen javában zajlik az őzek násza. Sőt. A napokban a szarvasbőgés is kezdetét vette, vagyis a veszély csak fokozódott. A nász idején az állatok viselkedése kiszámíthatatlan, a veszélyhelyzeteket is sokkal nehezebben ismerik fel, ennek megfelelően sajnos a vadgázolásos esetek is megszaporodnak ebben az időszakban. Ehhez jön még a meleg, mely az emberek reakcióidejét csökkenti, valamint az iskolakezdéssel járó sokkal több autó és persze a stressz. A fokozott figyelem ilyen körülmények között életet menthet – és nem csak az állatét... 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!