Védett faj

2023.08.27. 17:50

Nyár végi svédasztalként szolgálnak a bogáncsfélék

Czeczon Emese

Forrás: DDNP

Fotó: Völgyi Sándor

A bogáncsfélék virágzása nyár végére tehető - olvasható a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság honlapján. Mindenki ismeri a legtöbbször lilás-rózsaszínes virágokkal teleszórt növényeket, melyeket legjobb csak távolról csodálni, mert szúrós levelükkel maradandó élményt tudnak nyújtani az óvatlan kirándulónak.

A nektárkedvelő rovarok erre fittyet hánynak, őket a virágokban rejlő édes nedű érdekli. A kaszált gyepek másodvirágzásában, a „gazos" árokpartokon, erdőszéleken, dűlőutak mentén sokszor terebélyes méreteket elérő, bokor nagyságúra növő bogáncsokon sokszor több száz virág díszlik egyszerre. Ebben az időszakban fontos táplálékot nyújtanak a nektárfogyasztó rovarok, többek között a poszméhek számára is. Ezért is nagy jelentőségűek a NATURA2000 gyepterületek búvósávjai, a békén hagyott árokpartok, a kaszálatlanul hagyott területek. A nyár végi táplálékforrás nélkül a kolóniákból már kirepült ivaros nemzedék nem tudna táplálkozni, a hím poszméhek a párkeresésre, párzásra kevesebb energiát tudnának fordítani, a nőstények (leendő királynők) pedig nem tudnának a telelési időszakra felkészülni.

A képen bogáncsvirágon táplálkozó, hím erdei poszméh (Bombus sylvarum) látható, mely hazánkban védett faj, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!