Tűzoltólaktanya

2023.08.29. 14:00

Perre vitték az ügyet a kivitelezővel szemben

Két éve áll a pécsi Engel János utcai új tűzoltólaktanya építése. Utánajártunk, hogy miért húzódik a beruházás.

Zsigmond József

Két tűzoltólaktanya építése is elkezdődött 2021 áprilisában Pécsett. Az egyik objektum az Engel János utcában, a másik a Tüzér utcában épült. Az utóbbi, a Tüzér utcai elkészült, az új épület az egyik legmodernebb tűzoltólaktanya lett az országban. Több mint egymilliárd forintból épült meg a kétemeletes épület, amit tavaly ősszel adtak át. Az új laktanya földszintjén négy szerállás, valamint a hírközpont és több technikai helyiség van, ezek fölött található a tűzoltók 24 órás szolgálatához szükséges kiszolgálórészleg, míg a második emeleten a katasztrófavédelmi kirendeltség kapott helyet.

Az Engel János utcában a tűzoltólaktanya új épületének kivitelezése is elindult 2021-ben, majd egy évre rá a kivitelező eltűnt. Akkor megkerestük a katasztrófavédelmi igazgatóságot, akik azt közölték lapunkkal, hogy a beruházás kivitelezőjével a határidők nem teljesítése miatt szerződést bontottak. Az alapozómunkák elkészültek, így a terület alkalmas volt arra, hogy az új eljárásban kiválasztandó kivitelező folytassa a munkát.

Az idő haladt előre, de a munkaterületen mozgást nem igazán lehetett látni. Az elkészült betonépítményt benőtte a fű, a bokrok.

– Az Engel János utcai beruházás kivitelezőjével a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerződést bontott, amellyel kapcsolatban peres eljárás van folyamatban – számolt be megkeresésünkre a főigazgatóság, amelyben azt kérdeztük, hogy miért nem folyik munka a területen. – A tűzoltólaktanya-beruházásának befejezése érdekében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság jelenleg a beszerzési eljárás előkészítését végzi – tették hozzá.

Új épületet terveztek a területre
A tervek szerint idén májusban adták volna át az új épületet. A tervek elkészültek, de a munka még várat magára. Az Engel János utcában a jelenlegi sportpálya területére húznák föl az új, lapostetős-építményt, amely több mint 6300 négyzetméteres lenne. Ezt követően a régi épületet részben elbontanák, az alagsori részt felújítanák, itt a raktárakat és a különleges szerek tárolására szolgáló szerállásokat alakítanák ki, míg a felújított, és immár kellően teherbíró alsó szint fölé kerülnek a parkolók, és a napelemrendszer.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!