Nem tabu az Alzheimer-kór

2023.09.24. 17:30

A demencia legjobb ellenszere: ami jó a szívnek, az jó az agynak

Kegyetlen betegség a demencia, s ezen belül a betegek kétharmada Alzheimer-­kóros – előfordulhat memóriazavarral járó probléma 60 év alatt is, de a döntő többség nyugdíjaskorú.

Mészáros B. Endre

Most nemzetközi kampány zajlik, mert szeptember az Alzheimer világhónapja, 21-e pedig az Alzheimer világnapja, s ezúton igyekeznek felhívni a figyelmet az Alzheimer-kór és más demenciák terjedésére, a társadalmi összefogás szükségességére, a betegséggel élők körülményeinek javítására.

A Baranyában élő betegek támogató szervezete, az Alzheimer Café Pécs 2015-ben kezdte meg működését. Programjain a demenciával érintett betegek, a gondozóik, a családtagjaik és a szakemberek találkozhatnak egymással. Egy csésze kávé mellett támogató légkörű beszélgetésekre kerül sor, ahol megosztják tapasztalataikat, lelki támogatást kapnak és tanácsot kérhetnek minden hónap harmadik csütörtökjén 17 órakor a Zsolnay Negyed Herkules Műhelyében. A koronavírus-járvány ideje alatt ugyan a program szünetelt, de az Alzheimer Café szeptember 21-én újraindul egy ünnepi filmvetítéssel. A filmről, a további programokról, a klub tevékenységéről, a betegségről az Alzheimer Café Pécs alapítójával és háziasszonyával, a Memória követ dr. Heim Szilvia oktató család­orvossal beszélgettünk.

– A demenciában szenvedők száma több millióval nő tízévente. Mi ennek az oka?

– Kiemelném, hogy a demencia, az időskori elbutulás nem része a természetes öregedésnek. A demencia mindig kóros állapotot jelent, amit ki kell vizsgálni, ezt követően pedig orvosi és szociális ellátást igényel. Mindemellett a betegség megjelenése a kor előrehaladtával exponenciálisan nő. S miután öregedő társdalomban élünk, egyre nagyobb arányban mutathatók ki az időskori betegségek között. Itt jegyezném meg, rengeteg új csodagyógyszerről hallani, de az Alzhei­mer-kór továbbra sem gyógyítható, csak a folyamata lassítható.

– Mivel javíthatunk, s mivel ronthatunk a kialakult állapoton?

– A demenciák megelőzésére tehetünk lépéseket. Alapigazság itt, hogy ami jó a szívnek, az jó az agynak is. Tehát igen hasznosak az olyan preventív beavatkozások, mint a dohányzás, az alkohol elkerülése, a testsúlykontroll, az egészséges mediterrán típusú táplálkozás, a testmozgás, a megfelelő alvásmintázat, melyek mind hozzájárulnak az agy egészségesebbé tételéhez, a demenciával járó folyamatok lelassításához.

– Hatvan fölött szinte mindenkivel előfordul, hogy nehezebben jutnak eszébe nevek, s keresgélnie kell bizonyos szavak után. Ez ok egy demenciavizsgálatra?

– Önmagában a feledékenység, a nevek keresgélése nem feltétlenül jelent demenciát. A memóriazavar a betegség központi tünete, de ha valóban gond van, akkor az mindig a mindennapi élet más kognitív funkcióinak zavaraival – tervezési, szervezési nehézségek, logikai készség csökkenése stb. – együtt jelentkezik. Egyébként problémák esetén érdemes a házi orvoshoz fordulni, aki rendelkezik olyan tesztekkel, melyek választ adnak arra, szükséges-e szakorvost felkeresni.

– Az segíthet a megelőzésben, ha valaki 60 fölött is sakkozik, bridzsezik, tarokkozik, nyelvet tanul vagy logikai játékokat játszik?

– Abszolút mértékben. Tudományos vizsgálatok bizonyítják, hogy a kognitív tréningnek óriási szerepe van a megelőzésben, a kialakult helyzet javításában, a demencia lassításában.

– Az Alzheimer Café nyolc éve működik Pécsett. Mutassa be a tevékenységüket, és vázolja, mi következik itt szeptember 21-től?

– Az országban a negyedik ilyen jellegű szervezetként kezdtük meg a működésünket 2015-ben, és a Covid előtt már több mint harminc ilyen szervezet volt az országban. Ezek a memóriaklubok a betegeket és a hozzátartozóikat is fogadják, segítő légkörben információt lehet kapni és cserélni a betegségről, illetve támogatást adunk az embert próbáló gondozási folyamatnak az elviseléséhez. A pandémia miatt szüneteltünk, de most beindul újra a klubélet a Zsolnay Negyed Herkules Műhelyében, ahol az első igazi találkozó október 19-én lesz. Ezt megelőzően szeptember 21-én 17 órakor az Alzheimer-világnapon pedig ünnepi filmvetítést tartunk a Civil Közösségek Házában. 

A pécsi orvos dr. Vámos Zoltán alkotása, A gyémánt út pora ingyenesen látható, a Kossuth-díjas pécsi színművésznő Vári Éva főszereplésével. Mindketten ott lesznek a filmbemutatón, ahol beszélgetést is szervezünk velük az alkotásról. Az ország számos pontján egyébként ezen a napon Alzheimer-sétákat, koncerteket és figyelemfelhívó programokat szerveznek a demenciával élőkért.

Tízmilliók szenvednek a betegségben

Az Alzheimer-kór a gondolkodás és a megismerési funkciók beszűkülésével, magatartásváltozással, elbutulással (demencia), gyors biológiai leépüléssel járó betegség. 2010-ben 35 millió demens beteg élt a földön, 2030-ra előreláthatólag mintegy 65 millió ember szenved majd demenciában. Előfordulása az életkor előrehaladtával növekszik, a 65 év felettieknek mintegy 5 százalékát, a 80 év felettieknek körülbelül a 20 százalékát érinti. Magyarországon megközelítőleg kétszázezren szenvednek ebben a betegségben, s ebből több ezer a baranyai beteg.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!