A múzeum sem működik

2023.09.27. 14:00

Barkóczi: a baloldal elsorvasztotta a nemzeti értékeket

Péterffy Attila polgármester keresztbe tett annak, hogy a Magyar Népzene és Néptánc Házát alakítsanak ki a Természettudományi Múzeum lerobbant épületében, de a magyar hagyományokért sem tettek semmit és a múzeum sem működik – derült ki Barkóczi Csaba szerdai sajtótájékoztatóján.

Bóka Máté Ciprián

Forrás: FIDESZ Pécsi Képviselőcsoportja

Négy éve közgyűlési döntés született arról, hogy a Természettudományi Múzeum elköltözik a jelenlegi helyéről és a Széchenyi téren kap új, állandó kiállítóteret. A 2019 őszén a hatalmat megkaparintó Péterffy-féle rezsim meggátolta ezt a projektet, holott már 2019 nyarán elkezdődött a múzeum átköltöztetése a vármegyeháza épületébe, a Földhivatal helyére.

A múzeumból annak idején a Magyar Népzene és Néptánc Házát hozták volna létre, ennek érdekében az ingatlan felújítása meg is kezdődött. A Szabadság úti épületet a Mecsek Táncegyüttes kapta volna haszonbérletbe, az MSZP-DK-s városvezetők, egy szűk pénzügyi elit tagjai azonban ezt különböző kifogásokkal lefújták, majd a Pécsi Újság arról számolt be, hogy Péterffyék idején valakik – vélhetően kiváltságosok – a múzeum udvarát parkolóként használhatták.

A baloldali vezetés kizárta a táncosokat 

Barkóczi Csaba fideszes önkormányzati képviselő az épület előtt tartott szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Péterffy Attila kultúrpolitikáját mi sem jellemzi jobban, mint a múzeumban látható állapotok.

– Jelképes helyszínen vagyunk, még a polgári városvezetés 2019-ben döntött arról, hogy létrehozza Pécsett a Magyar Népzene és Néptánc Házát az épületben, a természettudományi tárlatot pedig átköltöztették volna egy sokkal patinásabb épületbe. Ezt a döntést Péterffy ahogy hatalomra került, visszavonta, most a múzeum kiállítási tárgyai be vannak dobozolva, a tárlatot senki nem látogathatja, gyakorlatilag funkció nélküli az épület – mondta. – Közben pedig a néptáncosokat, népzenészeket kizárták innen, és nagyon sanyarú körülmények között kénytelenek működni a Pécsi Kulturális Központ beázó uránvárosi telephelyén.

Megemlítette, hogy a Mecsek Táncegyüttes mellett számos pécsi hagyományőrző egyesület, szervezet van, amely a magyar népi mesterségeket, a kézműves örökségünket őrizni próbálja, de ők sem jutnak megfelelő lehetőséghez.

A nemzeti oldal közösségi teret épít

Ezért jelentette be Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető, hogy amennyiben a nemzeti oldalnak szavaznak bizalmat a pécsiek jövőre, létre fogják hozni a Magyar Folklór Házát, ahol a magyar nemzeti értékeket őrző közösségek jól használható, hasznosítható közösségi teret kapnak a várostól, Péterffy Attila ugyanis magyar nemzeti közösség népi értékeit nem támogatja. Ahol pedig éves szinten milliók jutnak argentin tangó ünnepre vagy svájci kulturális napokra, ott azonban az megtörténhet, hogy a magyar népi kultúrát a városvezetés elsorvasztja.

Szükség van az Értéktárra

Úgy vélekedik, hogy helyre kell állítani a Pécsi Értéktárat is, hiszen az ezzel foglalkozó bizottságot Péterffy a polgármesteri szék elfoglalása után rögtön beszántotta, amivel a népi, nemzeti értékeket lajstromozó értéktárat el is sorvasztotta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!