Idén 15 éves a tagszolgálat

2023.09.11. 20:00

Hozzájuk fordulhatunk, ha lelki segély kell

Az Ifjúsági Lelki Elsősegély pécsi tagszolgálata idén 15 éves, melynek alkalmából - az Öngyilkosság-megelőzés Világnapjához kapcsolódva szeptember 11-én hétfő délután konferenciát tartottak a pécsi Civil Közösségek Házában, A lelki egészség útjai címmel.

Mohay Réka

A Lelki Elsősegély 137-00 ingyenesen hívható száma hétköznapokon 17-21 óra között érhető el. A szolgálat 15. jubileuma, valamint a közelmúltban tartott öngyilkosság-megelőzés világnap kapcsán zajlott a délutáni konferencia. Székely Zsuzsanna okleveles szociális munkás, az Ifjúsági Lelki Elsősegély pécsi tagszolgálatának alapítója és szakmai vezetője, a Belső Lépés művészetterapeutája A segítés szerepe a lelki egészségvédelemben címmel tartott előadást. Egyrészt visszatekintett a szolgáló tevékenység kezdeteire: elmondta, 2008-ban, egyetemistaként kezdte el a missziót, amelyhez képest egyre több önkéntes csatlakozott. Másrészt olyan tudományos kutatásokat ismertetett, amelyek rávilágítottak arra, hogy a mások segítéséért való tevékenykedés során dopamint termel az agy, s bizonyos erőfeszítések, nehézségek is könnyebbnek tűnhetnek ezáltal. Kevésbé érezték fájdalmasnak a tűszúrást például egy kutatásba bevont véradók közül azok, akik tudták, kiknek, mely balesetben megsérült család tagjainak életben tartásáért vesznek tőlük vért, mint azok, akik lelki szemei előtt nem lebegett ilyen cél.

Ugyanígy, kevésbé érezték hidegnek a fűtetlen helyiséget azok a kutatási alanyok, akiket nyelvkönyvek ellenőrzésére kértek fel abban a tudatban, hogy menekült gyerekek számára lesz segítség a munkájuk, mint azok, akik csak szimpla, magasabb rendű, kimondott cél nélkül végezték ugyanezt.

Az alapító elmondta, a 15 év alatt 100 önkéntes segítő kapcsolódott be a szolgálatba és több mint 11.000 ügyeleti órányi munkát tudnak maguk mögött. Ismertette a lelkisegély hátterét is: a résztvevő önkéntesek 100 órás képzésben részesülnek: 40 óra önismeret, 20 óra elmélet, valamint 40 óra gyakorlat vár azokra, akik a szolgálatba be kívánnak kapcsolódni.

– A lelkisegélyt nyújtókból közösség kovácsolódik, a tevékenység során szakmai, szellemi műhely alakult ki, illetve a segítő foglalkozásokra készülőknek gyakorlati helyként is szolgál

 – mondta el Székely Zsuzsanna.

Sokrétű előadásokat hallhattak a jelentkezők

A konferencián résztvevők a nyitóelőadás után több olyan szakembert hallgathattak meg, akik a 15 év során bekapcsolódtak a segélyhívó szolgálatba. Visnyei Csaba okleveles szociális munkás a család lelki egészségvédelemben betöltött szerepéről beszélt. Kónyáné Füst Szilvia óvodapedagógus, tanító az óvodai nevelés lehetőségeit tárgyalta a gyermeki lelki egészség megőrzésének szemszögéből. Bujtor-Horváth Ivett klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus, párkapcsolati mediátor az önbizalom mindennapi szerepéről beszélt. Bodó-Varga Zsófia klinikai szakpszichológus a lelki egészséget a párkapcsolat tükrében vizsgálta, Zala Márton szexuálpszichológus pedig a hatékony szexuális nevelés kihívásait ismertette.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!