Bábok főszerepben

2023.09.25. 15:40

Ingyenes, titokzatos előadás jön Tajvanról

Október 6-án, pénteken 14 órára vár minden érdeklődőt a Bóbita Bábszínház egy nem mindennapi előadásra.

Mohay Réka

Az Isteni szerelem és végzet című produkció ingyenesen látogatható. A tajvani művészek eredeti kesztyűs bábos előadást mutatnak be, mely a fantázia és a harcművészetek világában bontakozik ki, a szerelem és az igazságosság történetét mesélve el.

Xiao Xian és Ye Fan boldog pár, de szerelmüket a Démonkirály féltékenysége fenyegeti. A Démonkirály megsebesíti Xiao Xiant, és erőszakkal elviszi Ye Fan-t. Vajon hogyan tudja megmenteni Xiao Xian a kedvesét? Erre kaphatunk választ az előadásból.

Az úgynevezett Potehi bábjáték Tajvanon a legnépszerűbb bábjáték. A bábokat kesztyűként viselik, és kézzel mozgatják. A műfaj gyökerei Kínába nyúlnak vissza, annak tengerparti régióiból indult a 18. század táján, majd átterjedt Tajvanra, Szingapúrra, Malajziára és Indonéziára a kínai szárazföldről érkező bevándorlókkal együtt. Noha máshol is megtalálható, a Potehi legnagyobb fejlődését Tajvanon élte át, és mintegy nemzeti művészeti formává vált.
A tajvani Potehi más néven Budaixi szó szerint szövetzsákos színházat jelent, a korai időkben a kesztyűbáb testét négyzet alakú, zsák alakú szövetdarabokból készítették, míg a fejet, a kezeket és a lábakat fából faragták vagy agyagból formálták. 

A Budaixi világában a legnagyobb változások az Aranysugár Színház létrehozása után következtek be 1950-ben, amely új korszakot nyitott a bábszínház számára Tajvanon. Az Aranysugár bábjai nagyobbak voltak, színük, ruházatuk és frizurájuk is megváltozott. A történelem során mindvégig nagy népszerűségnek örvendő műfaj a televízió 1960-as évekbeli megjelenésével még tovább fejlődött. 

A bábszínház a kezdetektől fogva szerepelt a tajvani televízióban, de a következő évtizedben óriási népszerűségnek örvendett. A televíziós bábszínház atyjának tartott Huang Chun-hsiung bábmester a tévés korszakra finomította a műfajt, a tajvani párbeszédet kínai feliratokkal kiegészítve.
Ebbe a különleges kultúrába és titokzatos bábos világba kóstolhat bele minden érdeklődő péntek délután a Bóbita Kós Lajos termében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!