Olvasónk története

2023.09.17. 17:38

Kálvária az eltűnt horgászokmányok miatt

Kellemetlen helyzetbe került olvasónk kereste meg lapunkat: még gyermekfejjel tette le a horgászengedélyhez szükséges vizsgát, a pecázást gyerekként, később fiatal felnőttként is aktívan űzte, majd szüneteltette csaknem tizenöt évig. Most újra szeretné kezdeni a horgászatot, ugyanakkor, hogy az ahhoz szükséges állami jegyet, majd annak birtokában éves területi, vagy napijegyet tudjon kiváltani szükségesek a korábbi horgászokmányok. Ezek azonban az évek során elvesztek.

Balikó Gergely

Az egyik horgászegyesületnél, amelynél korábban tag volt, két opciót vázoltak fel előtte a folytatás feltételeként. Vagy bemutatja a horgászengedélyét, vagy az akár húsz éve kiváltott állami jegy is igazolja a korábban tett sikeres vizsgát. Olvasónk sajnos egyiket sem tudta megtenni. Az egyesületnél ezért azt ajánlották neki, hogy elégedjen meg az új rendszerben turistának nevezett engedéllyel, ami a kiváltástól számított három hónapig jogosít fel horgászatra, ráadásul kettő helyett csak egy horgászbottal. Másik opcióként az újbóli vizsgázást ajánlották számára.

Olvasónk elmondása szerint a gondok ekkor kezdődtek, ugyanis – mint kifejtette – megérti, hogy első vizsgája és a napjaink között történt számos, köztük jogszabályi változás a horgászatot illetően, de éppen a jogosítványhoz hasonlítva a helyzetet, azzal érvelt: a KRESZ változásai miatt sem kell az autóvezetőknek új vizsgát tenni. És lássuk be, érvelésében van valami. Olvasónk nehezményezte, hogy miként veszhetett el az egyesülettől eredeti horgászvizsgájának bizonyítványa. Szintén kritikaként jegyezte meg, hogy példájából kiindulva az egyesületek nem rendelkeznek központi nyilvántartással a vizsgabizonyítványokról.

Vagyis csak nem rendelkeztek, mert az új rendszerben immár mindent adatot online felhőalapú rendszerben tárol a Magyar Horgászok Országos Szövetsége, a Mohosz. Ezt már Kapitány Zsolttól, a Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetéségének (HEBMESZ) ügyvezető elnökétől tudta meg a Dunántúli Napló.

Kapitány Zsolt olvasónk esetével kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy első körben a horgász kötelessége bizonyítani, hogy igenis rendelkezik horgászvizsgával. Ezt pedig vagy a vizsgapapírral, vagy a korábban váltott állami horgászokmánnyal tudná megtenni, de „ha egyik sincsen meg úgy elég nehéz” – mondta. Az ügyvezető elnök jelezte, egy horgászegyesületnél is van iratkezelési szabályzat, vannak szigorú számadású nyomtatványok, amelyeknek van véges határidejük, hogy meddig kell azokat megőrizni. Az azonban nem derült ki, hogy meddig...

Kapitány Zsolt egyúttal olvasónknak és a hozzá hasonló helyzetbe került sporttársaknak az újbóli vizsgázást javasolta, mondván, azóta teljesen új jogszabály vonatkozik a horgászatra. Változtak a tilalmi idők, új halfajok kerültek fel a méretkorlátozással és tilalmi idővel védett fajok listájára. Ilyen a jászkeszeg, a paduc, vagy compó és a csapósügér – sorolta a 2013-ban életbe lépett új szabályozás elemeit. Az online átállásnak köszönhetően minden egy helyre került, ezért a jövőben nem lesz olyan, hogy elveszik a papír amiatt, mert az egyesület megszűnt vagy új helyre költözött – fejtette ki.

Felfutás után enyhén csökken a baranyai pecások számadás

Kapitány Zsolt lapunk érdeklődésére arról is beszámolt, hogy öt évvel ezelőtt 16 ezer horgász váltotta ki az állami jegyet Baranyában, majd számuk 2022-re 19 ezerre nőtt. Megjegyezte azonban, tavalyhoz képes a számok időarányosan enyhe csökkenést mutatnak. Ennek okaként a nehezebb gazdasági helyzetet, illetve a magas üzemanyagárakat jelölte meg. Hozzátette: tapasztalatait a horgászboltosok is alátámasztják, akik a korábbi évekhez képest kisebb forgalmat bonyolítottak eddig idén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!