Jó hírek délről

2023.09.02. 11:30

Nem a semmibe fog futni az M6-os: kezdődik a horvát oldalon az építkezés

Szeptemberben felvonulhatnak a munkagépek a magyar M6-os folytatásaként épülő horvátországi A5-ös autópályán, miután a horvátok aláírták a hiányzó öt kilométeres szakasz megépítésére vonatkozó vállalkozói szerződést. Ezzel eldőlt, hogy nem a semmibe fog futni az M6-os, mint ahogy a néhány magyar lapban megjelent.

Bama.hu

Fotó: Löffler Péter

A napokban aláírták a horvátországi A5-ös autópálya hiányzó 5 kilométeres szakaszának vállalkozói szerződését, így szeptemberben megkezdődhet az M6-os folytatásának az építése – tudta meg a Világgazdaság, miután az eseményről, amelyen a horvát miniszterelnök, Andrej Plenkovic személyesen vett részt, a HRT is beszámolt. 

Bár július közepén a magyar sajtó egy részében futótűzként terjedt az a hír és kép, amelyen a magyar M6-os a Telex megfogalmazása szerint a semmibe fut, mivel a határ másik oldalán egy kapavágás sem történt, már akkor több lap is megírta, hogy nem kell sokat várni a munkálatok megkezdésére. Ugyanis a horvát hatóságok időközben sikeresen lefolytatták a közbeszerzési eljárást a Pélmonostortól a magyar határig tartó autópálya-szakasz megépítésére. A kiíráson érvényes ajánlatot a Strabag és az Osijek Koteks konzorcium nyújtott be, a 45,9 millió euróba, azaz közel 17,5 milliárd forintba kerülő beruházás befejezésére pedig 18 hónapja lesz a kivitelezőnek. 

Mivel ez az utolsó hiányzó szakasz a horvát A5-ösből, így az M6-os teljes kiépítésével 2025 első felére már 300 kilométer hosszú egybefüggő gyorsforgalmi kapcsolat jön létre Budapest és a bosnyák–horvát határ között. 

Mindez pedig különösen jó hír a dalmát, illetve a mon­tenegrói tengerpart szerelmeseinek, eddig ugyanis autópályán hatalmas, több száz kilométeres kerülővel, Horvátországon keresztül tudták csak megközelíteni a célpontjukat. A VC páneurópai folyosó a magyarországi M6-os autópályával és a horvátországi A10-es, A5-ös, illetve a bosnyák A1-es sztrádával együtt biztosít kapcsolatot Budapest és a horvát kikötő, Ploce között. A teljes hossz 635 kilométer, ebből 2025-re mintegy 400 kilométer fog elkészülni. 

A bosnyákok azonban le vannak maradva, mivel a rájuk eső 350 kilométerből eddig csak 93 kilométert adtak át, de mostanában mintha ott is lendületet kaptak volna a munkálatok. Még idén ősszel átadhatják a forgalomnak Mostartól délre a világ egyik legszebb hídját. 

Az M6-os kiépítésével 2025 első felére már 300 km hosszú gyorsforgalmi kapcsolat jön létre Budapest és a bosnyák–horvát határ között

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!