Hulladékudvar

2023.09.23. 21:00

Nem minden lomot tehetünk ki a kuka mellé

A lomtalanítás miatt nagyon sok a panasz a DN sms- és Postabontás-rovataiban.

Wald Kata

Képünk illusztráció

Fotó: Huszár Márk

Autógumi, vécékagyló, matracok, fotelek stb., minden megtalálható a kukák mellett akkor is, ha nincs lomtalanítás – jelezték az olvasók. Más azt kifogásolja, hogy hiába hirdeti meg a lomtalanítást a szolgáltató, a szabályozás szerint nagyon sok az olyan holmi, amit nem szabad kitenni.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete tanácsai szerint a feleslegessé vált dolgokat érdemes elsőként online piactereken meghirdetni, hátha valakinek szüksége van az adott bútorra, műszaki cikkre stb. Ismerősöknek, illetve karitatív szervezeteknek való felajánlással is lehet próbálkozni. Ha ezek nem vezetnek eredményre, akkor jöhet a lomtalanítás.

– A lomok közé olyan háztartási hulladék kerülhet, ami mérete miatt nem fér el a kukában – hívja fel a figyelmet az egyesület. Például bútor, matrac, szőnyeg, bőrönd, nagy méretű sportszer, egyéb használati tárgyak. Ami viszont semmiképp nem tehető ki lomtalanításkor az a háztartásban naponta képződő hulladék, a szelektíven gyűjthető csomagolóanyag, elektromos és elektronikai hulladék, az építési hulladék, sitt, síküveg, szénpor, hamu, föld, zöldhulladék, valamint az ipari vagy szolgáltatási tevékenységből származó, illetve a veszélyes hulladék.

Ha pedig valaki a két lomtalanítási akció között szabadulna meg a feleslegessé vált dolgaitól, bármikor elviheti a hulladékudvarok egyikébe. Ez év július 1-től Magyarország minden hulladékudvara minden Magyarországon lakcímmel rendelkező magánszemély számára hozzáférhető, azaz nem csak a lakcím szerinti hulladékudvart vehetjük igénybe.

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!