Jogellenes inkasszó?

2023.09.22. 11:30

Pfeffer: Megértem, hogy teljes a csend

Magánjogi és közjogi lépésekre is készülhet a Pécs Többcélú Agglomerációs Társulás amiatt, hogy a baloldali vezetésű pécsi önkormányzat május végén – a pécsi jegyző vizsgálata szerint is - jogellenesen inkasszált 405 millió forintot a Társulás bankszámlájáról és azt a mai napig nem adta vissza – tudta meg lapunk Pfeffer Józseftől, a szervezet elnökétől.

Balikó Gergely

Fotó: Laufer László

A pécsi közgyűlés tavaly nyáron határozatot hozott arról, hogy Pécs kilép a Társulásból arra hivatkozva, hogy a jogszabályi környezet akkori változása „aránytalanul nagy anyagi kockázatot jelentene” a vármegyeszékhelynek. Péterffyék egészen pontosan egy 9,8 milliárd forintos szociális normatíva lehívását féltették ekkor.

Ezen a helyen érdemes megjegyezni, hogy a PTAT a fenntartója több pécsi, térségi szociális intézménynek, köztük az Esztergár Lajos Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központnak, valamint az Integrált Nappali Szociális Intézménynek is. A társulási fenntartás ezen intézmények esetében magasabb állami támogatást jelent, mintha helyi önkormányzatként látnák el e feladatokat. Bár a kilépésről szóló határozatot Pécs még 2022 decemberében visszavonta, a tavaly nyáron bejelentett kilépési szándéktól datálható a felek között az az elszámolási vita, amely során – Pfeffer József szerint – a pécsi városháza a Társulás „összes szabad pénzeszközét” el kívánta vonni.

A pénzelvonás első változata a társulási tagönkormányzatok ellenállása miatt nem valósult meg, az újabb végül május 23-án sikerült, amikor is a pécsi önkormányzat a PTAT számláján akkor megtalálható közel félmilliárd forintból hatósági átutalással, azaz inkasszóval elmozdított pontosan 405.010.181 forintot.

Pfeffer Józsefet elmondása szerint még úgy is meglepte a város lépése, hogy annak lehetőségét Ruzsa Csaba, Pécs gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere májusban két alkalommal is kilátásba helyezte számára. „Jogilag megalapozatlannak tartottuk az inkasszó lehetőségét” – mondta lapunknak a Társulás elnöke. Pfeffer József véleményét osztotta minden, a Társulás által eddig megkérdezett jogász és szakértő. A hatósági átutalás egy „szándékosan megtett, kifejezetten jogellenes lépés” volt – fogalmazott.

A Társulás elnöke a történtek után megkereste a pécsi jegyzőt, arra kérve, hogy vizsgálja meg az inkasszó körülményeit. Lovász István a többcélú társulás honlapján is közzétett válaszában azt írta, hogy a hatósági átutalás jogszerűtlen lépés volt, amit a pécsi Polgármesteri Hivatal Költségvetési és Közgazdasági Főosztályának vezető munkatársa társulási utalványozás nélkül, jogszabályi vagy szerződéses felhatalmazás hiányában tett meg. Ezt követően Pfeffer ugyancsak a pécsi jegyzőnél kezdeményezte az érintett vezető munkatárs felelősségre vonását, ami eddig - tudomásunk szerint - nem történt meg.

Pfeffer József úgy látja, hogy a felelősségre vonás csupán morális elégtételt jelentene számukra, ami ahhoz szükséges, hogy valamennyire helyreálljon a bizalom a felek között. Azonban megjegyezte azt is, hogy a morális elégtétel önmagában nem lesz elegendő, mivel nem tudni, hogy a PTAT-tól elvett összeget mennyi idő alatt szerezheti vissza a Társulás.

A szóban forgó 405 millió forint jogszerűtlen megszerzését a várt visszautalással sem lehet majd jogszerűvé tenni – világította meg a problémát, megjegyezve, hogy emiatt „nem látja a közös kiutat”, így nincs jó döntés a pécsi városvezetés számára sem. Pfeffer József utalt arra is, hogy polgári peres eljárásban és „közjogi” értelemben is tervezik a közeljövőben érvényesíteni érdekeiket. Utóbbi megfogalmazása alatt nehéz nem a büntetőjogi felelősség megállapításának kezdeményezését, egy esetleges feljelentést érteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!