Nosztalgiázás és kérdések

2023.09.23. 21:30

Rengetegen vettek részt az I. Leőwey Világtalálkozón - galéria

Nagy érdeklődés mellett zajlott az I. Leőwey Világtalálkozó szeptember 23-án a gimnáziumban. A díszteremben tartott megnyitó során az esemény szervezői és a résztvevők együtt emlékeztek meg a múltról, és ünnepelték az iskolai éveket.

Mohay Réka

– Amikor az ember tizenévesen elkezdi az életét, akkor előbb-utóbb az a gondolat támad benne, hogyan tudnám megváltani a világot? Ennek jegyében határoztuk el, hogy egyre több olyan programot kívánunk szervezni, ami erősebben összeköt minket – mondta Zalay Szabolcs igazgató. Így rendezték meg a találkozót az őszi napéjegyenlőség idején.

– Jelenleg az egész emberiség attól szenved, hogy egy zűrzavaros kamaszkorban van. A technológia által óriási lehetőségek nyílnak meg előttünk, ugyanakkor a kihívások és a zűrzavar is jelen van. Olyan találkozót kívántunk létrehozni, amely nem csak a nosztálgiázásról szól, hanem kérdéseket is tesz föl – tette hozzá.

A megnyitót követően az életút-beszélgetések és a nosztalgiaórák lehetőséget nyújtottak arra, hogy megosszák egymással az életük során szerzett tapasztalatokat és emlékeket. Az életút-beszélgetésekre kiemelkedő utat bejárt egykori leőweyseket hívtak meg, többek között például Lipics Zsoltot, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatóját.

Számos frissen, illetve már több évvel, évtizeddel ezelőtt érettségizett leőweysta képviseltette magát a jó hangulatú, estébe nyúló eseményen.

– A leőweys élményeimet két dolog jellemzi leginkább: egyfelől a gimnázium elvárta a tanulóktól a felkészültséget, tehát mondhatni, hogy „sokat kellett tanulni”, ugyanakkor az iskola pedagógusai megadták az ehhez szükséges segítséget, és bátorították a kötelező minimumon túli aktivitást (pl. tanulmányi versenyeken). Másfelől egy nagyon erős, pozitív és összetartó osztályközösség alakult ki, amit mi sem példáz jobban, minthogy a társaság egy jelentős része évről évre összejár – nyilatkozta lapunknak egy több mint tíz éve végzett pécsi férfi.

Az eseményt a Leőwey Youtube-csatornáját is élőben közvetítették.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!