Mentési pontot jelöltek ki a hegyen

2023.09.21. 07:00

Speciális mentők segítenek, ha valaki bajba kerül

Mentési pontot jelöltek ki a Szársomlyó-hegyen arra az esetre, ha valaki megsérülne. Innen a speciális mentők speciális járművel már le tudják vinni a sérültet az aszfaltos út mellé.

Rajnai-Zsíros Krisztina

 A fokozottan védett természeti területen a túrázás és a siklóernyőzés is természetvédelmi engedélyhez kötött, így bárki bármilyen időpontban nem léphet be a területre, de a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) rendszeres vezetett túráin is előfordulhat, hogy valaki megsérül. Bár még nem történt ilyen, az elvi lehetősége megvan annak, hogy baj történik, illetve sajnos előfordul, hogy jogszerűtlenül lép valaki a területre, és ő is megsérülhet. Ezekre az esetekre felkészülve a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Siklósi Kirendeltsége kezdeményezte, hogy jelöljenek ki a hegyen egy úgynevezett mentési pontot, mely szándéknak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, mint a természetvédelmi terület vagyon, illetve természetvédelmi kezeléséért felelős szervezet szabad utat biztosított. 

Kulcsár Péter, a DDNPI tájegységvezetője elmondta, ha a hegyen tartózkodó látogatók, vagy a területet más módon használók valamilyen módon bajba jutnak, ami előfordult már, akkor erről a viszonylag magasan – a szoborpark és Szársomlyó csúcsa (442m) között félúton – lévő mentési pontról egy mentést el lehet indítani. A mentési ponthoz lehet vinni a sérültet, akit utána speciális járművel odaszállítanak a speciális mentők az aszfaltos út mellé.

– A fokozottan védett területek hazánkban kizárólag a turistautak mentén látogathatók. A Szársomlyó fokozottan védett természeti területein viszont nincs turistaút, így oda csak természetvédelmi engedéllyel lehet eljutni. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság rendszeresen szervez szakvezetéses túrákat a Szársomlyóra. Ezeken az alkalmakon mindent megmutatnak és elmondanak, amely a Szársomlyó megismeréséhez szükséges

 – mondta a tájegységvezető. Előfordul sajnos, hogy valaki jogszerűtlenül lép a területre, ez esetben a természetvédelmi őrnek van lehetősége őt figyelmeztetni, számára helyszíni bírságot kiszabni, ezen felül szabálysértési feljelentést is tehet az illető ellen. Nyilvánvalóan, ha bajba jut valaki, akkor nem kérdés, hogy jogszerűen, vagy jogszerűtlenül tartózkodik a területen, a sérült ellátását pedig mindenképpen segíti a kijelölt mentési pont.

 

Heti öt alkalommal indítanak szakvezetéses túrát

A Szársomlyó-hegyen 75 védett növényfajt tartanak számon, közülük 4 faj kizárólag itt fordul elő hazánkban. A Szársomlyó csúcsára a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság heti öt alkalommal indít garantált szakvezetéses túrát a Nagyharsányi Szoborparktól egyéni turistáknak és csoportoknak, egész évben folyamatosan. A körülbelül öt kilométeres túrák szerdától vasárnapig minden nap 10 órakor indulnak. Januárban és februárban – a magyar kikerics virágzása idején – a túrák iránti érdeklődés megnő, így ilyenkor a DDNPI munkatársai előzetes regisztrációt kérnek a résztvevőktől. Az elmúlt években egyébként folyamatosan nőtt a túrákra jelentkezők száma: míg 2019-ben 736 kirándulót regisztráltak, tavaly már közel 1100 látogatója volt a Villányi-hegység legmagasabb hegyének.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!