Támogatás

2023.09.19. 11:53

Több mint húsz falu örülhetett Baranyából a pályázati forrásnak

Baranya 23 települése örülhet a Magyar Falu Program több millió forintos támogatásának, a napokban ugyanis kihirdették a pályázati felhívás nyerteseit. Szűkebb hazánkba a döntési lista alapján több mint 230 millió forint érkezett.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Bencsik Ádám

Országosan összesen ötmilliárd forint támogatást nyertek el a kistelepülések az önkormányzati tulajdonú utcák, kerékpárutak, hidak és járdák építésére, illetve felújítására a Magyar Falu Program keretében. Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a napokban ismertette a pályázati eredményeket és elmondta, összesen 388 kistelepülés részesül támogatásban. Utca, kerékpárút és híd fejlesztése kategóriában pályázónként legfeljebb 45 millió forintot lehetett igényelni, járdafejlesztésre pedig maximum 10 millió forintot kérhettek a települések. A pályázati kiírás nem igényelt önerőt, és a két kategóriában fele-fele arányban oszlik meg a támogatottak köre.

Az út- és járdafejlesztés az egyik legnépszerűbb támogatási célterület a Magyar Falu Programban, negyedik éve pályázhattak rá az önkormányzatok, s a kormánybiztos összegzése alapján „Utca- és járdafejlesztésekre és az állami utak fejlesztésére 2019 óta több mint 360 milliárd forintot költött a kormány a Magyar Falu Program keretében”. Gyopáros Alpár azt is bejelentette, idén még lesznek pályázati kiírások a Magyar Falu Programban.
Baranya vármegye sikerrel pályázott települései közül Bicsérd nyerte a legmagasabb összeget, több mint 36 millió forintot. Vér József polgármester elmondta, nagyon örülnek a támogatásnak, melyből a Kossuth Lajos utca felújítására kerülhet sor. Vajszló csaknem 23 millió forintban részesülhetett, az ormánsági nagyközségben az Ifjúság és a Temesvári utca egy-egy szakasza újulhat meg.

Ezen kívül Beremend, Erzsébet, Kisharsány, Kisjakabfalva, Kistapolca, Maráza, Nagynyárád, Székelyszabar, Pereked, Sátorhely, Udvar, Varga, Vékény és Vokány nyert 10 millió forintot megközelítő összeget, míg nagyságrendileg ötmillió forint támogatást kapott Abaliget, Alsószentmárton, Aranyosgadány, Diósviszló, Kétújfalu, Gödre és Zaláta.

Beremenden az elnyert pályázati forrásból a Hegyalja utca felső járdaszakaszának felújítását kezdik meg, nagyjából 505 méter hosszú járdaszakaszt érintenek majd a munkálatok. Nagynyárád is nagyon várta már a lehetőséget, hiszen többször pályáztak a Rákóczi utca egy járdaszakaszának a felújítására. Örömmel fogadták, hogy most sikerült rá forrást nyerniük. Kisjakabfalván viszont útfelújítás valósul meg a támogatásból. Mint Evetovicsné Takács Zsuzsanna polgármester elmondta, a Fő utca elejének felújítása a tervek szerint a Mohács500 projekt része, a befejező szakasz felújítását pedig a Magyar Falu Program támogatása teszi lehetővé, 270 méter hosszú szakaszon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!