Építési tilalom

2023.09.18. 20:00

Városházi belsős balos belharc miatt szív több száz pécsi

A pécsi Mecsekoldal keleti felén, Gyükésben több száz telekre építési tilalmat akar elrendelni a pécsi polgármester, Péterffy Attila vezetésével a baloldali önkormányzat, miután huszonketten az önkormányzathoz fordultak. A történet mögött egy balos belharc bontakozhat ki, amelynek végén több száz pécsinek tehetnek keresztbe.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Bencsik Ádám

A Gyükés városrészben található Rengeteg utca lakói kérelemmel fordultak az önkormányzathoz, hogy az utcára vonatkozóan azonnali hatállyal építési tilalmat rendeljenek el. Az augusztus 18-án kelt petíciót 22 helyi lakos írta alá – ez derült ki a baloldali önkormányzat előterjesztéséből. A szóban forgó személyek „a petíciójukban azt kifogásolták, hogy a Mecsek Cabins Kft. két ütemben két egységből álló szállásépületet kíván építtetni, amely szerintük közlekedési, ivóvíz-ellátási és környezetterhelési szempontokból egyaránt sérelmes”.

Az indokok között az szerepel, hogy „egy sávos közút erősen leromlott állapota nem teszi lehetővé a további jelentős gépjárműforgalmat, az állandó vendégmozgás az utcában lakók élet- és vagyonbiztonságát nagymértékű veszélynek tenné ki, és a vízfelhasználók számának növelése a vízhálózati ellátás összeomlásához vezetne”. 

A kérésnek gyorsan eleget is akarnak tenni, mert az uborkaszezon alatt az önkormányzat az amúgy általában rendkívül lassan mozduló apparátusa, a városi főépítészet szinte pillanatok alatt elkészítette azt az előterjesztést, amivel főként a vízvétellel és tűzivízzel kapcsolatos érvvel körülbástyázva építési tilalmat rendelnének el egy hatalmas területen. A Péterffy Attila baloldali polgármester által jegyzet dokumentum alapján bizonytalan ideig tartana az építési tilalom, hiszen nem tudni, hogy mikor tudják orvosolni a fent jelzett problémákat. Az érintett telkek száma több száz lehet, az önkormányzati előterjesztéshez ráadásul olyan térképet mellékeltek, amin az utcanevek is alig olvashatóak, de az érintett ingatlanok helyrajzi számai egyáltalán nem láthatóak. 

A történetben azonban nemcsak az elmosódott térkép és a városi főépítészet sebessége a különös, hanem más is. A panziókat építő Mecsek Cabins Kft. egyik tulajdonosa ugyanis az a Varga Péter, aki a gazdaságfejlesztési főosztály vezetőjeként a baloldal egyik nyertese lett a választás után. Varga Péter tevékenységét számtalan kritika érte eddig, hiszen Péterffyék regnálása óta – ahogy Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető éppen erről hétfőn is nyilatkozott – a gazdaságfejlesztés egy helyben topog.

Tehát Péterffy a saját főosztályvezetőjének tehet keresztbe a lépéssel, aminek azonban több száz telektulajdonos, ott lakó ihatja meg a levét. A helyiek azt sem értik, hogy miként fordulhat az elő, hogy egy szűk kisebbség akarata alapján, a többség megkérdezése nélkül akarnak dönteni a fejük felett a tilalomról, amivel az ingatlanspekulációnak engednek teret, hiszen az építési tilalommal elértéktelenednek a telkek, amiket aztán így nyomott áron lehet megvásárolni. 

A témát hétfőn tárgyalta meg a Városfejlesztési és Kommunális Bizottság, amelynek baloldali többsége elfogadta a tilalomról szóló tervezetet. Berényi Zoltán, a Fidesz-ÖPE-KDNP képviselője a bizottságban nem támogatta az indítványt, mondván egyáltalán nem kapott pontos válaszokat az ügyben felmerült kérdéseire.

Az ügyben a Fidesz pécsi frakciója is kiadott egy sajtóközleményt „Péterffy és Ruzsa háborúja miatt szenvednek a gyükésiek” címmel, amelyet az alábbiakban – változtatások nélkül – közlünk. 

„Új nóvuma a pécsi városházán évek óta zajló baloldali belharcnak, hogy az eddigi szövetségesek - Péterffy Attila polgármester és az MSZP-s hátterű Ruzsa Csaba alpolgármester - egymásnak feszülnek, gazdasági holdudvaruk érdekei mentén.

A Gyükésben elrendelt építési tilalmat egy olyan apartman beruházás megakadályozása végett igyekszik elrendelni Péterffy Attila, amely egyértelműen Ruzsa Csabához köthető. Az apartman építését ugyanis korábban a Mecsek Cabin Kft. kezdeményezte, amelynek 50 százalékos résztulajdonosa az a Varga Péter, akit Ruzsa Csaba javaslatára neveztek ki a városházi Gazdaságfejlesztési Főosztály élére, és aki az alpolgármester bizalmi, üzleti köréhez tartozik.

A szocialista vállalkozói körök háttérbe szorítására tett kísérlet egyértelmű jele a városházi belső viszonyok átrendeződésének és annak, hogy a Ruzsa Csabához, Puch Lászlóhoz és Nyőgéri Lajoshoz köthető üzleti csoportok és személyek egyre jobban háttérbe szorulnak, helyüket pedig lépésről lépésre a Gyurcsány Ferenchez és a DK-hoz kötődő helyi szereplők veszik majd át, hiszen Gyurcsány támogatása nélkül Péterffy nem maradhat polgármester.

Mi egyet ígérhetünk a gyükésieknek: amennyiben jövő évben a jobboldal kap bizalmat a választóktól, mind Gyurcsány cápáit, mind pedig a szocialista szélhámosokat távol tartjuk a várostól és Gyükéstől is, ezzel biztosítva a környéken élők nyugalmát. Legyen egyértelmű Péterffy számára is: nem dönthet a polgármester a gyükésiekről a gyükésiek feje felett!

Addig is felszólítjuk Péterffy Attilát, hogy vegye le a holnapi közgyűlés napirendjéről a gyükésieknek felesleges kárt okozó javaslatát!”

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!