A múltban kutakodtunk

2023.10.02. 13:40

Doktorrá avatták a pécsi villamos volt kalauzát

Ez a történet egy pécsi kisember szorgalmáról és kitartásáról szól 1942-ből, mikor egy egyszerű alkalmazottból doktor úr lett.

Zsigmond József

Fotó: Löffler Péter

A pécsi egyetemen államtudományi doktorrá avatták Nyers Józsefet, a pécsi villamos volt kalauzát, majd ellenőrét 1942-ben. Nyers József 1929-től 1931-ig magánúton elvégezte a polgári iskola négy osztályát. Nehéz és fárasztó napi szolgálata után éjjelente tanult. Nős és családos volt, de ambíciója nem hagyta pihenni. 1934-ben a ciszterci gimnáziumban felvételi vizsgát tett, és magánúton letette a magánvizsgát az ötödik osztályról.

A többi osztályt is magánúton tette le, 1938-ban érettségizett a cisztercieknél. Azután beiratkozott az egyetemre, és 1942. június 27-én az államtudományok doktorává avatták. Dr. Nyers Józsefre felfigyelt Esztergár Lajos pécsi polgármester. Kiemelte a villamos-vasúti alkalmazottak sorából, és tisztviselői minőségben beosztotta a közellátási hivatalba tette. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!