Kiállnak mellettük

2023.10.13. 18:21

„Ez egy mészárlás volt, egy terrorista cselekmény” - galéria

Közel százan vettek részt a Pécsi Magyar Izraeli Baráti Társaság által szervezett Izrael melletti szolidaritási tüntetésen a pécsi Kossuth téren péntek délután.

Zsigmond József

Fotó: Laufer László

„Fejezzük ki együtt, közösen támogatásunkat a zsidóság felé ezekben a nehéz időkben!” A Pécsi Magyar Izraeli Baráti Társaság ezzel a mondattal hívott minden jóérzésű pécsit a Kossuth térre,  hogy együttérzésüket, szolidaritásukat fejezzék ki Izraellel a Gázából kiindult, polgári lakosságot és intézményeket sújtó rakétatámadások valamint az észak-izraeli terrorcselekmények és azok áldozatai miatt. Mint írták: „Borzasztónak és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a civil lakosság is elszenvedője ennek az agressziónak. A társaság kiáll Izrael önvédelemhez való joga mellett, és támogatja állami szerveink tiltakozását a terror ellen, és erre kérünk minden együttműködő szervezetet is. ”

A pénteki szolidaritási rendezvényen a pécsi zsinagóga előtti kapun izraeli és magyar zászló lengett. A rendezvényen több szónok is felszólalt. Közülük egy fiatalember azt mondta, hogy a sajtót, a közösségi médiát elárasztották azok a képek,  amelyeken a zsidó és más etnikumú fiatalokat mészároltak a radikális dzsihádisták egy zenei fesztiválon, nőket, gyermekeket  raboltak el, öltek meg, darabolnak fel, faji, etnikai, vallási hovatartozásuk miatt. Mint a fiatalember mondotta, egy izraeli katona arról számolt be, hogy amit a Hamasz véghezvitt Izraelben, az nem egy katonai konfliktus,  hanem egy csata, egy mészárlás volt, egy terrorista cselekmény.

A tüntetés ideje alatt a Fürdő utcát lezárta a rendőrség. A szolidaritási rendezvény békésen zajlott le, csak egy olyan jelentett volt, mikor egy idős asszony rosszul lett, összeesett, de a jelenlévők segítségére siettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!