Másodjára próbálnak utánajárni

2023.10.18. 20:00

Pécsi balos abszurd: átláthatatlan lett a 100 milliós átvilágítás

Egészen groteszk az, ami a baloldal hatalmába került pécsi városházán történik: a szocialista-DK-s önkormányzat úgy fizet ki százmillió forintot egy balos ügyvédi körnek, hogy azok az állítólagos munkájukat bizonyító dokumentumot bemutatták volna az illetékes szakbizottságnak. Mindeközben az MSZP és az LMP összejátszik az átvilágítók ellenőrzésének megakadályozásában.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Laufer László

„Az önkormányzat, intézményeit és gazdasági társaságait érintő jogi és pénzügyi átvilágítási jelentések, valamint azok elkészítésére vonatkozó megbízási szerződések, teljesítési igazolások, számviteli bizonylatok vizsgálata” – erről szólt az a napirend, amivel már másodjára próbál utánajárni annak a pénzügyi és ellenőrzési bizottság, hogy tényszerűen kiderüljön, pontosan hova is került a pécsiek százmilliója az átvilágításokra hivatkozva.

Szocialista háttérember
Mint ismert, Péterffy Attila MSZP–DK-s pécsi városvezető még 2019-ben bízta meg azt a Bodnár Imre vezette baloldali ügyvédi kört a városi önkormányzat átvilágításával, amelynek vezetője később MSZP-s képviselő-jelöltséggel is próbálkozott, és jelenleg Péterffy frakciószövetségének névadó egyesületét vezeti.

Megütközést váltott ki
Az átvilágítás kapcsán a balos önkormányzat rendszeresen azt hangoztatta, hogy különböző visszaéléseket találtak, csakhogy az általános közvélekedés inkább az Pécsen a propaganda ellenére, hogy mindössze politikai ellenfeleik lejáratását célozták meg Bodnárék, akiknek a módszerei, az eljárásmódja a jogászok, az ügyvédek, a jogi életben jártas pécsi közösségen belül megütközést váltott ki a forrásaink szerint.

Csizmadia Péter, a pénzügyi és ellenőrzési bizottság fideszes elnöke elmondta, hogy az átvilágítás kapcsán a baloldali városvezetés nem tárta eléjük azokat a dokumentumokat, melyek alapján érdemben dönthettek volna az átvilágításról.

A szocialista-DK-s városvezetők ugyanis már négy hónappal ezelőtt is csupán egy kétoldalas, aláírás nélküli, ismeretlenek, homályos személyek által összeállított szöveget és táblázatot csatoltak mellékletként a vizsgálatról szóló előterjesztéshez, amelyben különböző – szerintük létező – megtérülési összegeket vonultattak fel.

Vakon dolgozik az ellenőr
– Három éve nem hozzák nyilvánosságra azokat a dokumentumokat, amik megalapozzák az átvilágításra költött százmilliót. Szerződéstervezeteket kaptunk, de azok teljesítését igazoló dokumentumokat nem, holott minimálisan elvárható lenne, hogy az ellenőrzési szakbizottság tagjainak beszámolnak ezekről – mondta Csizmadia Péter a minap az ügyben megtartott bizottsági ülésen. – Mindez olyan, mintha egy műszaki ellenőrnek úgy kellene értékelnie egy felépült házat, hogy azt nem is láthatja.
Csizmadia ezért azt indítványozta, hogy mivel többszöri kérésük ellenére sem kaptak információt Péterffyéktől, ne fogadják el az átvilágítást.

Hisz a névtelen papíroknak
Az MSZP-s Schmuck Roland azonban éppen az említett névtelen, senki által alá nem írt papírlapokon lévő adatokra hivatkozva kijelentette, hogy szerinte 900 milliós megtérülése volt az átvilágításnak. Ez az érvelés azért is érdekes, mert a baloldali politikus a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaság-tudományi Karán tanít másokat egzakt gazdasági ismeretekre. Schmuck MSZP-s társa, Sík László Lajos szintén ezt a magyarázkodást fogadta el. Az LMP-s Kóbor József pedig ezt el is hitte kritika nélkül, így nem volt kifogása az ellen sem, hogy Péterffyék évek óta titkolódznak az átvilágításról.

Ez utóbbi egyébként nem meglepő, hiszen az LMP-s politikus 2021 óta a baloldali városvezetés tagja volt, s bár nyáron lemondott a zöldbiztosi posztjáról, az MSZP-s pénzügyi-politikai elit és érdekkör melletti mostani kiállása azt mutatja, hogy az LMP-nek továbbra is megvan az erős szövetsége a város irányítóival.

A nyilvánosság megcsúfolása
Az említett szocialista elittel szakító Tiszta Kezek Frakció tagja, Topán László úgy látta, ironikus az, hogy miközben az átvilágítás a nyilvánosságot, az önkormányzatnál zajló folyamatok megismerhetőségét szolgálná, addig az átvilágítóknak nem teszik lehetővé, hogy az átvilágítást elvégezhesse a bizottság.
– Ennél nagyobb megcsúfolása a nyilvánosságnak nehezen képzelhető el – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!