Idén is nagyot fog szólni a Vendel-napi búcsú

2023.10.07. 14:40

Többen is felajánlották segítségüket, hogy ismét népzenétől legyen hangos a település

Október 22-én kerül sor a Vendel-napi búcsúra, amely, mint arról korábban hírt adtunk, a térségbeli közösség összefogásának köszönhetően tud ismét megvalósulni, ugyanis sokáig kétséges volt, meg tudják-e rendezni. Sokak örömére azonban újra megtelik népzenével és színvonalas kirakodóvásárral Magyarlukafa, ezúttal immár 37. alkalommal. 

Mohay Réka

– Többen felajánlották a segítségüket, megkeresett a szigetvári Csillagvirág Egyesület és a Somogyhárságyi Nyugdíjasklub is. Magánszemélyektől is kaptunk anyagi felajánlásokat. Úgy látszik a közösségi összefogás csodákra képes, így megszületett a döntés, hogy folytatjuk ezt az értékes hagyományt, hogy színvonalas programot tudjunk kínálni a családoknak, ezúttal is ingyenesen – nyilatkozta egy korábbi beszélgetés során Magyarlukafa polgármestere, Gregorics Csabáné. 

Reggel 9 órakor a helyi templomban szentmisével indul a nap, amelyet a program megvalósításában meghatározó szerepet vállaló Csillagvirág Egyesület menettánca követ. 

Tizenegy órától Ritánti kiállításának megnyitóját tartják a faluházban, „Színek világa – Fluid technika” címmel. Fél tizenkettőtől a Csillagvirág Egyesület színpadi produkcióját láthatják a látogatók, őket fél egykor az Óperenciás bábszínház óriásbáb-előadása követi, fél kettőkor ugyanezen társulat folytatja a Csalafintaságok a csalitosban című mesejátékkal a színpadon. 14.30-tól ismét a Csillagvirág Egyesület menettánca lesz látható, 15 órától pedig a Kákics zenekar ad koncertet a színpadon, amit 16.00-kor tombolasorsolás követ. 

Mindemellett egész napos programok várják az érdeklődőket: szép tárgyak és finom ízek vására, Ritánti kiállítása a faluházban, kézműves foglalkozás a tájház udvarán, népi játékpark fakörhintával. 

Magyarlukafán 1985 óta rendeznek Vendel-napi búcsút. Rendszerint számos hazai és külföldi érdeklődőt vonz a program. Szent Vendel a pásztorok védőszentje a katolikus egyházban. A búcsú hagyományáról rendszeresen olvashattak a Dunántúli Naplóban. 

1985-ben Vendel napján zárult le egy népművészeti tábor, az ott készült alkotásokból kiállítást is rendeztek. Ekkor indult a paraszti közösségekben régen hagyományos Vendel-napi búcsú feltámasztása a településen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában