Az összefogás csodákra képes

2023.10.05. 11:00

Mutatjuk a magyarlukafai Vendel-napi búcsú programját

Október 22-én kerül sor a Vendel napi búcsúra, amely, mint arról korábban hírt adtunk, a térségbeli közösség összefogásának köszönhetően valósulhat meg, ugyanis sokáig kétséges volt, meg tudják-e rendezni.

Mohay Réka

Sokak örömére azonban újra megtelik népzenével és színvonalas kirakodóvásárral a település, ezúttal immár 37. alkalommal.

– Többen felajánlották a segítségüket, megkeresett a szigetvári Csillagvirág Egyesület és a Somogyhárságyi Nyugdíjasklub is. Magánszemélyektől is kaptunk anyagi felajánlásokat. Úgy látszik a közösségi összefogás csodákra képes, így megszületett a döntés, hogy folytatjuk ezt az értékes hagyományt, hogy színvonalas programot tudjunk kínálni a családoknak, ezúttal is ingyenesen – nyilatkozta egy korábbi beszélgetés során a település polgármestere, Gregorics Csabáné.

Reggel 9 órakor a helyi templomban szentmisével indul a nap, amelyet a program megvalósításában meghatározó szerepet vállaló Csillagvirág Egyesület menettánca követ.

Tizenegy órától Ritánti kiállításának megnyitóját tartják a faluházban, „Színek világa – Fluid technika” címmel. Fél tizenkettőtől a Csillagvirág Egyesület színpadi produkcióját láthatják a látogatók, őket fél egykor az Óperenciás bábszínház óriásbáb előadása követi, fél kettőkor ugyanezen társulat folytatja a műsort Csalafintaságok a csalitosban című mesejátékkal a színpadon. 14.30-tól ismét a Csillagvirág Egyesület menettánca lesz látható, 15 órától pedig a Kákics zenekar ad koncertet a színpadon, amit 16.00-kor tombolasorsolás követ.

Mindemellett egész napos programok várják az érdeklődőket: szép tárgyak és finom ízek vására, Ritánti kiállítása a faluházban, kézműves foglalkozás a tájház udvarán, népi játékpark fakörhintával.

Magyarlukafán 1985 óta rendeznek Vendel-napi búcsút. Rendszerint számos hazai és külföldi érdeklődőt vonz a program. Szent Vendel a pásztorok védőszenje a katolikus egyházban. 1985-ben Vendel napján zárult le egy népművészeti tábor, az ott készült alkotásokból kiállítást is rendeztek. Ekkor indult a paraszti közösségekben régen hagyományos Vendel-napi búcsú feltámasztása a településen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában