Szijjártó Péter Baranyában

2023.11.06. 13:03

A Gyármentő Program helyzetbe hozza a régiót

A dél-dunántúli régió (Baranya, Somogy, Tolna) hat vállalata kapott 2,5 milliárd forintos támogatást a kormány Gyármentő Programjából, jelentette be Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pécsett.

Balikó Gergely

Képünk illusztráció

Fotó: Vajda János

Az érintett vállalatok 5,5 milliárdnyi beruházást hajtanak végre, amivel 1500 munkahely megőrzéséhez járulnak hozzá. 

Szijjártó Péter a kormány gazdaságtámogatási programjainak céljaként jelölte meg, hogy a baloldal által javasolt segélyalapú gazdálkodással szemben, a kabinet segítségével miként lehet a világban jelentkező sorozatos válságok, köztük a koronavírus, majd az ukrajnai háború dacára elkerülni a gyárbezárásokat, a csődöket, vagy épp a tömegessé váló munkanélküliséget, "egyszóval a recessziót". 

A magyar diplomácia vezetője azt is jelezte, hogy az állami forrásokat ezért nem a munkanélküliség finanszírozására, hanem a munkanélküliség megelőzésének finanszírozására fordították. Ennek érdekében – folytatta – mindkét válság esetében a magyar gazdaságtörténet „legrobosztusabb” gazdaságösztönző programjait indította el a kormány.

A Gyármentő Program lényegéről a miniszter elmondta, hogy a háború miatt elszabadult energiaárak miatt a kormány a többi között vállalatok saját megújuló energia kapacitásainak bővítését támogatja, ismertetése szerint országszerte 143 vállalkozás 396 milliárd forint ilyen jellegű fejlesztést hajt végre 150 milliárdos kormányzati segítséggel.

Az eseményen régióban a következő cégek vehették át a támogatásról szóló oklevelet: Karsai Pécs Műanyagfeldolgozó és Szerszámgyártó Kft., Terrán Tetőcserépgyártó Kft., MCS Vágóhíd Mohács, Fonte Viva Termelő és Kereskedelmi Kft., Kaposvári Villamossági Gyár Kft., Tolnagro Állatgyógyászati Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.

Őri László, a Baranya Vármegyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta: a mai esemény is igazolja, hogy a baranyai vállalkozások fejlesztéseik megvalósítása során mindig is számíthatnak a magyar kormányra, "bármit is mond a baloldal". A Gyármentő Program várhatóan pozitív hatást gyakorol a vármegye gazdaságára: „eljött a pillanat, amikor úgy érezzük, hogy végre mi jövünk” – hangoztatta.

A támogatásban részesülő vállalatok nevében Gódi Attila, Terrán ügyvezető igazgatója egyebek mellett arról beszélt, hogy a vármegye felemelkedéséhez szükség van a kormány segítségére, és Baranya lehetőséget kap, azzal élni is fog.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!