Gyertyákat gyújtanak

2023.11.02. 12:00

A véres megtorlás szabadságharcosai előtt tisztelegnek

November 4-én, hajnali 5 óra 20 perckor megemlékezést tartanak Szigetváron az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek és áldozatainak tiszteletére.

Mohay Réka

A kép illusztráció

Forrás: MW

Fotó: Máté Krisztián

Az időpont nem elírás, a szokatlanul korai kezdés célja, ahogyan az ötletgazda, Deichler András elmondta, a történelmi hűség: 1956-ban ekkor hangzott el a rádióban Nagy Imre miniszterelnök ikonikus beszéde, mely megerősítette, a szovjet csapatok támadást indítottak Magyarország ellen, s egyben egy segélykiáltásként írta be magát a történelembe, mely megszólította a „világ közvéleményét”, ám segítség sehonnan nem érkezett, a szabadságharc vérfürdőbe torkollott.

Szigetvári Polgári Szalon Egyesület szervezésében megvalósuló megemlékezésre érkezőket negyed hattól várják a Zrínyi téren az ‘56-os emlékműnél, ahol hangbejátszás segítségével idézik fel Nagy Imre rádióbeszédét. Ezt követően minden résztvevő egy égő gyertyát helyezhet el az emlékmű előtt csendes megemlékezés keretén belül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!