Szimpatikus terv

2023.11.27. 14:23

Csizmadia Nemzeti Parkká nyilvánítaná a Mecsek részeit

Nemcsak Pécs kulturális öröksége, a városnak a nemzet megmaradásáért vívott történelmi küzdelemben betöltött szerepe a fontos, hanem természeti értékek megőrzése – mondta hétfőn Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető a Mecsek Kapunál, aki hangsúlyozta, a Mecseken két tájvédelmi körzetet is nemzeti parkká kell nyilvánítani. Ezzel szemben Péterffy Attila jelenlegi polgármesterről köztudott, hogy hárommillió tonna fát égetett el a pécsi erőműben vezérigazgatóként.

Bóka Máté Ciprián

A Mecsek Kapunál tartott hét indító sajtótájékoztatón Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető arról beszélt, hogy  Pécs az épített örökségét, az ezer éves kulturális hagyományait tekintve, valamint a magyarság fennmaradásáért vívott küzdelem bástyájaként is különleges, de egy univerzálisabb értékre is büszkék lehetünk, még pedig a Mecsekre.

– Egy olyan természeti kincs, amely évezredek óta meghatározza ennek a vidéknek a milyenségét és nekünk politikai vezetőknek, döntéshozóknak, illetve amennyiben a pécsiek 2014-ben úgy döntenek a választók, akkor városvezetőknek, óriási a felelősségünk abban, hogy ezt a természeti kincset megőrizzük olyannak, mint amilyennek mi kaptuk. Megakadályozzuk a káros emberi beavatkozást ezen a területen nemcsak önmagunkért és a város jelenlegi lakóiért, hanem gyermekeink és unokáink jövőjéért. Mi döntünk arról, hogy a következő generációk milyen városban, milyen környezetben fognak élni, fenntartható és élhető Pécs nincsen megóvott Mecsek, a város tüdeje nélkül – mondta. 

A nemzeti oldal politikusa elmondta, amennyiben lehetőséget kapnak rá a választói felhatalmazás alapján, akkor kezdeményezni fogják, hogy a Nyugat-Mecsek egyes részei Duna-Dráva Nemzeti  Park részét képezzék. Ezt annak érdekében lépnék meg, hogy a természetes sokszínűséget megőrizzék, az érintetlenségét garantálják, hogy a tájegységet ne lehessen megbontani, hiszen az ember lehetőséget kap rá, úgy sajnos hajlamos beavatkozni a természet folyamatába.

Csizmadia elmondta, hogy két, jelenleg tájvédelmi védettséget élvező körzetről lenne szó: az egyik a Jakab-hegyi kilátó és a Zsongor-kő környéke, a másik a Nagy-mély-völgy, a Melegmányi-völgy és Vágotpuszta környéke lenne.  A nemzeti parki rendelkezések kiharcolásával biztosítanák a mecseki élőhelyeknek megfelelő természetközeli földhasználatot és gátat szabnánk a mértéktelen erdőpusztításnak, tarvágásoknak.

Kitért arra is, hogy élhetőbb és fenntarthatóbb város érdekében a tömegközlekedés elektromossá tételére, a közlekedés szabályozására is is sor kell keríteni, de olyan építészeti megoldásokat kell előtérbe helyezni, amelyek szintén elősegítik ezt a célt. Egyébként a nemzeti parknak turisztikai vonzereje is lehet. 

Előkerült Péterffy "erdőégetős" pere

A közelmúltban a pécsi közgyűlésen is előkerült Péterffy Attila még regnáló polgármester erdőégetős pere, amelyet jogerősen is elbukott Vicze Csillával, a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivőjével szemben. A bíróság ugyanis kimondta, hogy nem valótlanság, hogy a Pécsi Hőerőműben Péterffy vezetése alatt közel három millió tonna fát égettek el, ami nagyrészt a Péterffy által nyilvánosságra hozott adatokon alapult. A Pécsi Ítélőtábla indoklása szerint a mozgalom szóvivőjének a nyilatkozata a környezetvédelmi szempontok mentén megfogalmazott erőteljes kritika volt, ami arról szólt, hogy jelentős, tonnában mérve milliós nagyságrendű faanyag megrendelése és eltüzelése a régió erdőinek károsodásához vezetett, Péterffy vezérigazgatói tevékenysége a környezetet károsította.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!