Versei a szerelem és a halál titkairól szólnak

2023.11.05. 11:10

Felkavaró kortalan témakörök, amelyek mindenkit megérintenek, megszólítanak és felemelnek

Legutóbb fél éve új színházi premierekről, várható külföldi és hazai drámakötet-bemutatójáról beszélgettünk dr. Sárosi István íróval, aki kardiológusként is aktív még, túl a hetedik ikszen. Eltelt fél év, és most ismét irodalmi művet hozott, hiszen karácsonyra jelenik meg újabb verseskötete A szerelem és a halál titkai címmel.

Mészáros B. Endre

Fotó: Fotó:Tóth László

A versek spontán születnek, többnyire egy téma szólít meg. A regényt, a drámát kidolgozom, megszerkesztem, utánajárok a háttér-információknak, de a vershez szó szerint ihletre van szükség. Ám míg öt évvel ezelőtt megjelent első verseskötetem, az Évák esetében a költemények közül több is szerepelt korábban napi és hetilapokban, a mostani összeállításból semmi nem kapott eddig nyilvánosságot 

– összegez Sárosi István. 

Az új versek egyik fele ezúttal is a szerelemről szól, míg a másik része a halállal foglalkozik. A szerelemben ezúttal már megjelenik az erotika és pikáns dolgok is. Az elmúlás világa pedig igen széles sávon mozog, például az író egyik legkedvesebb költeménye, a Sóhaj a mélyből című a srebrenicai tömegsírból küld szívszorító üzenetet. Van költemény, amely szembe megy a halállal, egy másik térdre rogy előtte, s még burleszk jellegű megközelítés is olvasható. Ami közös, hogy a szerelem és a halál is kortalanul szerepel az írásokban. Egyébként egykor Hallama Erzsébet (korábban évtizedeken át a Dunántúli Napló újságírója volt) figyelmeztetett rá, hogy nincs írásom, amelyben ne foglalkoznék valamiképp a halállal. Nos, utánanéztem, s bizony ez napjainkban sem változott semmit. De hát Kosztolányi Dezsőtől Ady Endrén át jó néhány nagy költőnk is hasonlóképpen alkotott. A halál abban egyedülálló minden más témakörrel szemben, hogy az érintésekor sokkal átfogóbb iránta a tisztelet, az alázat, a meghajlás előtte. S akad a kötetben olyan vers is, amikor a halált hívom meg vendégségbe (Drága barátom, nálam). 

A kötet szerkesztője az író-költő leánya, Molvayné Sárosi Eszter. Harminc vers olvasható az összeállításban, az illusztrációkat Kozári Ákos készítette, míg a fotós képi szerkesztő Juhász Balázs. 
 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!