Hétfőn startolt a pályaválasztási kiállítás

2023.11.13. 17:30

Gyerekzsivaj töltötte meg a Tudásközpontot, fegyvert is foghattak a fiatalok (galéria)

Színes és változatos a paletta, ami a Tudásközpontban hétfőtől szerdáig tartó pályaválasztási kiállításra érkező fiatalokat fogadja, a Baranya Megyei Kormányhivatal által szervezett rendezvényen ugyanis számos, különböző kiállító jelent meg. A hétfői napon a pécsi általános iskolások nézhettek körbe a különböző intézmények standjainál, illetve két ifjú, baranyai szakma-sztárral is zajlott fórumbeszélgetés.

Mohay Réka

A Tudásközpontban hétfőn és kedden a vármegye általános iskolás diákjai számára tartanak pályaválasztási és továbbtanulási kiállítást, hétfőn a pécsi, kedden a vidéki települések iskolásainak.

Hétfő délelőtt a Tudásközpont két szintje is megtelt a standokkal, melyek a fiatalok számára továbbtanulási, illetve a későbbiekre nézve pályaorientációs lehetőségeket hivatottak bemutatni. Közel negyven kiállító vett részt a programon, köztük a katasztrófavédelem, a honvédség és a rendőrség is. Ez utóbbiak standja kiemelt érdeklődésnek örvendett, ugyanis a gyerekek kézbe vehettek egy-két fegyvert, illetve a rendőri munkához szükséges eszközt, de hasonló élmény várta a fiatalokat a katasztrófavédelem standjánál is, ahol a tűzoltók kevéssé sem könnyű mindennapjaiba pillanthattak be a virtuális valóság szemüveg segítségével. Egy modellezett tűzeset helyszínén tekinthettek körbe, emellett a mentések során használt védőfelszerelést is kipróbálhatták.

A helyszínen több intézmény képviselőivel is megismerkedtünk, akik meséltek a tanulmányaikról. A villanyszerelőnek készülő Hencz Zsolt és Huszár Viktor az Angster József Szakképző Iskola és Szakiskola színeiben lelkesen fogadták a fiatalokat, s tájékoztatták őket az intézményben tanulható sokféle szakmát illetően. 

Kis-Vörös Szabolcs, az alsószentmártoni Tan Kapuja Buddhista Gimnázium és Általános iskola szaktanára az iskolában folyó munkáról és a legfontosabb céljukról mesélt: szeretnék elérni, minél kevesebb fiatal morzsolódjon le, minél többen tegyék le az érettségit, s a fiatalok előtt a továbbtanulás lehetősége is nyitva áll. Az itt végzett diákok közül többen mentek tanárszakra, de van, aki pszichológusnak készül, egy fiatal óvónőként végzett, aki a település óvodájában helyezkedett el.

A Mohácsi Radnóti Miklós Technikus és Szakképző Iskola fiataljai, Nyaka Inez, Balla Milla, Tóth Martin és Somogyvári Tibor jókedvűen számoltak be az iskolájukban, ahol sokuk a magas ösztöndíjjal járó Kadét Programban is részt vesz. Elmondták, a legtöbben rendészeti vagy honvédelmi pályát választanak, illetve szívesen jelölik meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szakjait.

 

Szakma-sztárokkal is zajlott fórumbeszélgetés

A közgazdaságtudományi egyetemen szerezhető pluszpontokról, választható szakmákról és az érettségi mellett elvégezhető szakmákról diskuráltunk még Rónási Mártonnal, a pécsi Radnóti Miklós Közgazdasági Technikumból, majd csatlakoztunk két nem mindennapi sikert elért fiatallal folytatott diszkusszióhoz. Gyuricza Ágnes, a Baranya Megyei Kormányhivatal sajtófőnöke az idei, Gdanskban megrendezett EuroSkills versenyen (a szakmák Európa-bajnokságán) arany érmet szerzett Czimmer Bálint festővel, díszítőfestővel és Stób Attila, bronzérmet szerzett szárazépítésszel, valamint felkészítő tanáraikkal, Battyhányi Józseffel és Putler Csabával beszélgetett a verseny tapasztalatairól, valamint a szakmát érintő legfontosabb kérdésekről..

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!