Bosszantó

2023.11.29. 20:00

Káosz Pécsen: nem nagyon megy az útfelújítás

Továbbra is rendkívül bosszantó az, ami a városban zajló infrastrukturális munkálatok körül zajlik: a Nagy Imre úton – ahol új aszfaltot törték szét – továbbra is rendkívül lassan halad a munka, ahol meg elkészültek, arra meg a pécsi olvasóink panaszkodnak.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Löffler Péter

A Petőfi utcában február óta folyamatosan zajlottak a szennyvízvezetékek rekonstrukciós munkálatai. A Kolozsvár utcától a Kodály Zoltán utcai körforgalomig tartó központi támogatással mintegy hárommilliárd forintból valósult meg víziközmű-hálózat átalakítása – közölte nemrég a DK-s támogatottságú Péterffy Attila polgármester önkormányzata.

A Petőfi utca északi szakászán a munkálatok novemberben jutottak el odáig, hogy elkészíthessék az az új útburkolatot is az utca felső szakaszán. Csakhogy a hideg időjárás közeledtével alighanem sietősre vették a tempót, aminek meg is lett a következménye: a kapkodás. Olvasónk – aki rendszeresen jár arra – meglehetősen kritikusan vélekedett az elkészült aszfaltról: mint mondta, ha a saját beruházásáról, otthonáról lenne szó, ő bizonyosan nem vette volna át a munkát, szerinte az új aszfalton még a kényelmesebb rugózású autók is rázkódnak. 

Munkatársunk szintén járt az említett területen, s bár útviszonyok nyilvánvalóan jobbak, mint a korábbi időszakban, de néhány éven belül gyors állagromlás következhet be. Ugyanakkor az aknafedlapokat valóban nem sikerült szintbe hozni az aszfalt síkjával, így a friss útburkolaton ezek ütését tapasztalhatjuk. Hasonlóval lehet egyébként a Petőfi utca többi szakászán is találkozni, bár kevésbé érzékelhető a hullámvasút.

Másutt nem kapkodtak

A kertvárosiak hónapokig tűrték azt, hogy a Siklósi úton és a Megyeri úton egyszerre teremtsenek dugókat. Az utóbbi helyszínen ráadásul hónapokig csak egy gödröt csodálhattak meg a pécsiek, miután semmilyen érdemi munkát nem végeztek ott a kivitelezők. Csak a közelmúltban számoltunk be arról, hogy valamilyen csoda következtében mégiscsak megindultak a munkálatok az említett helyszínen.

A lassú munkához idő kell

A Szigeti úti kivitelezés kapcsán a környéken élők alighanem a hátuk közepére sem kívánják azt a kivitelezőt, amelynek hét hónapra volt szüksége ahhoz, hogy egy pár száz méteres szakaszon megújuljon az útpálya, legyen némi kerékpárút, és legyen egy új jelzőlámpás kereszteződés. Az idővel akár még ki is békültek volna, ha nem azt tapasztalják a pécsiek a dugókban ülve, hogy napokig egyetlen munkás sem lézeng a lezárt területen. Az önkormányzat mindezt persze közönyösen nézte, a Péterffy-barát cég vezető munkatársai pedig mókásnak találták mindezt, amikor a pécsiek által jelzettekkel kapcsolatban kérdést tettünk fel egy sajtótájékoztatón. 

Ami kész volt, azt felbontották

A pécsi polgármester aláírása is szerepel azon a kivitelezői szerződésen, amelynek keretében megrendelték a Nagy Imre út felbontását azt követően, hogy az útburkolatot néhány éve felújították. A környéken élők itt is arra panaszkodnak, hogy nemhogy lépésben nem halad a munka, hanem időnként semmilyen módon, ami a baloldali városvezetés közönyösen szemlél. A korábbi felújítási munkálatokra a forrást egyébként nem a baloldal, hanem a fideszes városvezetés szerezte annak idején. 

Másutt is sürgettek, meg is lett a baj

A Mártírok útján évekkel ezelőtt információink szerint azért süllyedhetett meg az aszfalt, mert ott is sürgették a munkálatokat, de az altalaj tömörödéséhez időre lett volna szükség. Csakhogy Péterffy a megválasztása után kint járt a még épülő rekonstrukciónál – az ő regnálása idején vette át a munkát is –, de a „megtekintés” inkább zavart okozott, jelenléte nem vitte előre az építkezést. A polgármester a választás utáni hévben több helyszínre is azzal a felütéssel látogatott ki, „a város közlekedését ma is több útlezárással járó felújítás vagy közműcsere lassítja, akadályozza”.

Kiket neveznek Pécs-gyalázónak a pécsi Gyurcsányék?

Miután a következő választáson is Péterffy Attilát indítja a DK polgármesterjelöltként, ezért a városházán is egyre inkább az a gondolatiság jelenik meg, amely a Gyurcsány Ferenc pártelnök céljainak felel meg. Nemrég például azokat, akik a városvezetők tevékenységét kritikával illetik, egyszerűen csak Pécs-gyalázónak nevezték el, holott még egy általános iskolás számára is nyilvánvaló, hogy egy pár évig regnáló városvezetés nem egyenlő egy várossal, a szűkkörű, belterjes pénzügyi baloldali eliten kívül ráadásul több mint 144 ezren élnek Pécsen.

A gyűlöletkultúra terjedését a városházán egyébként a DK-ból már kilépett, egykori alpolgármester, Bognár Szilvia is megjegyezte a legutóbbi közgyűlésen, amikor Péterffy frakcióvezetőjének, Ágoston Andreának a szavaira reagált. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!