Sötétbe borul esténként a Kálvária utca

2023.11.27. 12:30

Napok óta nem működik a közvilágítás a forgalmas belvárosi útvonalon

Olvasóink jelzése szerint a múlt hét közepe óta nem működik a közvilágítás a pécsi belváros egyik legforgalmasabb útvonalán, a Kálvária utcában.

Balikó Gergely

A kép illusztráció

Forrás: MW

Fotó: KISS ANNAMARIE

Beszámolóik szerint az Ágoston tér és az alagút közötti csaknem fél kilométeres szakaszon egyáltalán nem működnek a lámpák és az óraátállítás nyomán egyre hamarabb beálló sötétség miatt már a délutáni csúcsforgalomban fél öttől fokozottan oda kell figyelni mind az autósoknak, mind pedig a saját testi épségüket féltő gyalogosoknak. 

Az érintett mintegy négyszáz méteres szakaszon három gyalogátkelő is található, az alagúttól az Ágoston tér felé haladva az első rögtön az István utca kereszteződése után, a következő Papnövelde köz és a Kálvária kereszteződésénél, a Török kútnál, végül Tettye és a Kálvária utcák találkozásánál. 

Az érintett szakaszon csaknem tizenöt, két lámpával rendelkező kandelábert helyeztek el, amelyek nemcsak általában a Kálvária utcát, hanem a várfal előtt húzódó, a kutyasétáltatók, futók és biciklisek által kedvelt Szentágothai János sétányt is megvilágítják.

A Biokom Nkft. Közvilágítási hibabejelentő oldalán olvasható tájékoztatás szerint a társaság végzi a pécsi városi közvilágítás aktív elemeinek üzemeltetését. Az esetlegesen fellépő hibák javításáról azt írták, hogy az úgynevezett aktív elem meghibásodások elhárítását a Biokom alvállalkozó bevonásával végzi. Ide tartoznak az egyedi lámpa biztosíték-, csatlakozó vezeték, lámpatesten belüli elektronikai alkatrészek hibáinak javításai.

Úgy folytatták, hogy az úgynevezett passzív elem hibák javítását az áramszolgáltató saját maga és vállalkozói végzik abban az esetben, amikor a közvilágításban hálózat hiba lép fel. Erre példaként említi a Biokom a kábelhibát (zárlatot), csoport biztosíték, kapcsoló elektronika, vezérlés meghibásodásait.

Az esettel kapcsolatban a Dunántúli Napló megkereste a Biokomot arról érdeklődve, hogy érkezett-e már lakossági bejelentés erről. Arra is rákérdeztünk, hogy lehet-e tudni annak az okát, hogy miért nem működnek a lámpák, továbbá arra is, hogy mikorra várható a javításuk.

Megkeresésünkre hétfőn délben közölték, hogy tudnak a problémáról, továbbá hozzátették: az áramszolgáltató munkatársai a helyszínen dolgoznak a hiba elhárításán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!