Életfogytiglanra ítélték

2023.11.21. 11:30

Tizennégy évvel ezelőtt történt a pécsi egyetemi lövöldözés - galéria

Néhány nap múlva, november 26-án lesz tizennégy éve, hogy Gere Ákos a Pécsi Tudományegyetem (PTE) biofizikai intézetében pisztollyal megölte egyik csoporttársát, további három embert pedig súlyosan megsebesített. A férfi fegyházban tölti büntetését, még tizenhat évig biztosan rácsok mögött marad.

Balikó Gergely

A vádlottat 2012-ben ítélte jogerősen életfogytiglani fegyházbüntetésre a Pécsi Ítélőtábla előre kitervelten, több emberen elkövetett emberölés miatt. A gyógyszerészhallgatót mellékbüntetésként 10 évre eltiltották a közügyek gyakorlásától, s meg kell fizetnie a cselekményével összefüggésben felmerült mintegy 2,5 millió forint költséget. Eddig 14 évet töltött rácsok mögött, legkorábban 53 évesen szabadulhat.

A bíróság akkor megállapította, hogy tettének elkövetése előtt elégtelen lett a zárthelyi dolgozata, de csoporttársai jó jegyeket kaptak. Felmerült, hogy azok puskáztak, emiatt szóváltás alakult ki. Gere Ákos közölte, a csalást jelezni fogja az egyetemen, de társai figyelmeztették, hogy mivel egyikük testépítő, rosszul járhat. Erre ő megjegyezte: „a golyó mindenkin fog”.

Az elkövető 2009. november 26-án délben gyakorlati foglalkozáson vett részt a PTE biofizikai intézetében. Közben kétszer is kiment a mosdóba. Másodszor fegyverrel tért vissza a terembe, és lövöldözni kezdett. Megölte egy 19 éves csoporttársát, míg egy másik hallgatót, az oktatót és a teremből távozva egy takarítónőt súlyosan megsebesített. Ezután a közeli négyszáz ágyas klinika egyik emeleti teraszára ment, az épületből fél egy körül telefonon értesítette a rendőrséget arról, mit tett és hol van. Ott fogták el, lefoglalták a nála talált fegyvert, két tárat és negyvenegy lőszert.

Gere Ákos összefüggő szóbeli vallomást nem tett, írásbeli vallomásában tagadta, hogy tettét előre eltervezte volna. Állítása szerint azért vitt fegyvert az egyetemre, mert a gyakorlat után lőni akart menni. A keddi tárgyaláson az utolsó szó jogán azt mondta: megbánta tettét – olvasható a távirati iroda akkori tudósításában.

A kerítésen ugrottak be a kommandósok

A magyar kriminalisztika történetében egyedülálló eset példátlan módon rázta meg a vármegyeszékhelyt és az egész országot. A lövöldözés napján lapunk fotóriportere, Laufer László, az értesítést követően mintegy tíz perc alatt ért a helyszínre, bár akkor még pontosan nem tudta, mi történt. A környéken élők az orvoskar kerítésén átugró kommandósokról azt hitték, gyakorlatoznak. Pár perc múlva már kiderült, hogy sajnos nem ez történt. Az egyetem a lekordonozott orvoskari épület mellett tartott sajtótájékoztatót az akkor épphogy tudható részletekről. Pécsre látogatott az akkori igazságügyi és oktatási miniszter is. Este rengeteg ember és a teljes egyetemi vezetőség részvételével tartottak gyertyagyújtást az áldozatok tiszteletére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!