Járványhelyzet

2023.12.09. 14:00

A hasmenést okozó rotavírus sokakat ágynak dönt

Járvány egyelőre nincs, de egyre több az influenzaszerű tünetekkel háziorvoshoz forduló beteg a rendelőkben. A megkérdezett baranyai háziorvosok tapasztalatai szerint a légúti panaszokat okozó megbetegedések mellett a hányást, hasmenést okozó rotavírus is sokakat ágynak dönt.

Wald Kata

Fotó: Makovics Kornél

A légúti figyelőszolgálat országos adatai szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz forduló gyerekek, illetve fiatal, valamint középkorú felnőttek aránya nagyjából azonos, harminc százalék körüli, legkevesebb, mintegy tíz százalék a hatvan éven felüli páciens. 

A baranyai háziorvosoktól megtudtuk, az influenza elleni védőoltások miatt is sokan keresik fel a rendelőket – a vakcinák jó ütemben fogynak, a doktorok úgy látják, a tavalyinál több az igénylő. 

Az oltást beadatni most se késő. A védettség általában két-három hét alatt fejlődik ki, és több hónapig tart. 

A szezonális influenza elleni védekezés jelenleg ismert leghatékonyabb eszköze a védőoltás, amely biztonságos, és egyben segíthet elkerülni a kellemetlen tüneteket okozó, esetenként súlyos szövődményekkel járó betegséget. Az ingyenes oltás azoknak jár, akik életkoruk vagy egészségi állapotuk miatt fokozottan ki vannak téve a fertőződés veszélyének – például krónikus betegek, hatvan éven felüliek, várandósok –, illetve akik ezeket a csoportokat az influenzavírus átadása révén veszélyeztethetik, azaz például egészségügyi és szociális szférában dolgozók, illetve tartósan ápolási vagy szociális intézményben tartózkodók. 

A megkérdezett háziorvosok mindezek mellett a maszk viselését is javasolják a zárt közösségi terekben mindazoknak, akik köhögnek, náthásak, fáj a torkuk – a fertőzés továbbadása így jó eséllyel elkerülhető. 

A láz bizonyos esetekben veszélyes

Az influenza egyik jellemző tünete a magas láz, ami a csecsemők, az idősek és a tartós betegségben szenvedők számára veszélyes: megterheli a szívet, a tüdőt, felboríthatja az anyagcserét, de ronthatja a vese-, máj- és vérképzőszervi betegségben szenvedők állapotát is. Gyakrabban lépnek fel szövődményei az influenzának (hörghurut, tüdőgyulladás) az immungyengeségben, daganatos betegségben szenvedőknél, az időseknél és a dohányosoknál. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!