Csalódást okozó akciók

2023.12.03. 15:40

A kiszemelt termék árát különböző áruházakban, weboldalakon is érdemes ellenőrizni

A november idén is az árengedményekről szól – egyre inkább elterjedt az a gyakorlat, hogy már nem csak egyetlen napra, a Black Friday-re korlátozódnak a vásárlókat csábító akciók, hanem heteken át leárazásokkal, karácsonyi kedvezményekkel találkozhatnak a vevők.

Wald Kata

Hogy a fogyasztókat ne érje csalódás, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a következőket javasolja a tudatos fogyasztók számára: az akciós termékek megvásárlása előtt mindenképp célszerű meg­győződni arról, hogy mekkora a megtakarítás mértéke az eredeti árhoz képest. Javasolt a kívánt termék, szolgáltatás árát más áruházakban, weboldalakon is ellenőrizni, illetve a kereskedők általános szerződési feltételeit is. – Azt is figyelembe kell venni, hogy a leárazott termék ára valóban kedvezményes-e, beleszámítva az esetleges járulékos költségeket is, mint például a szállítási, csomagolási, vagy adminisztrációs díj – hangsúlyozza a GVH. 

– Az elmúlt néhány év során a magyar versenyhatóság több népszerű webáruház akciótartási gyakorlatát is jogsértőnek találta, összességében milliárdos nagyságrendű bírságokat kiszabva rájuk. A fogyasztók a GVH honlapján találhatnak részletes információt arról, hogy mikor és milyen esetben érdemes a versenyhatósághoz fordulniuk, és milyen típusú vásárlói panaszokban tud más szerv a segítségükre lenni – közölték. 
A Tudatos Vásárlók Egyesülete azt javasolja, akármilyen vonzónak tűnik is egy Black Friday-akció, előtte mindenképp körül kell nézni otthon, vagy a rokonságban, hogy nincs-e a célnak megfelelő eszköz, vagy esetleg meg tudjuk-e venni használtan. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!