Ez ám a fordulat

2023.12.06. 20:00

A "savgyarmatozó" Péterffyék akkumulátorokat telepítenek a Pécsi-víz mellé

A pécsi közgyűlésen derült ki, hogy hiába beszél arról a pécsi baloldali városvezetés, hogy nem szeretne Pécsen akkumulutárokat látni, a Tettye Forrásház kapcsán most éppen azt tervezik, hogy akkumulátorokat telepítenek a céghez, a Pécsi-víz közvetlen közelébe.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Laufer László

A városvezetés saját bevallása szerint 16 olyan céget zavartak el Pécsről, amelyek akkumulátorok gyártásával foglalkoztak volna, de Péterffy Attiláék az állítólagos, nem teljesen világos, hogy milyen szakmai okokból, de állítólagosan zöld szempontokat figyelembe véve már csírájában elfojtották ezeket a befektetői szándékokat. Arra sem volt lehetőség, hogy a nyilvánosságot bevonva, részletesen tájékoztatást adjanak arról, hogy valójában milyen elképzelésekkel érkeztek volna ezek a cégek Pécsre, s milyen típusú munkahelyteremtő beruházást terveztek. 

A nemzeti oldal szerint ugyanis autóipari beszállítókról volt szó, ráadásul a városvezetés később "savgyarmatos" akkugyárak elleni kampányt indított, amely kapcsán még testületi határozatot is elfogadtak, ez viszont tudomásunk szerint riasztóan hatott más, Pécs környékét kiszemelő nagyvállalatokra is, hiszen politikai cirkuszok kereszttüzébe nem szívesen kerülnek a befektetők. 

Közismert az is, hogy három éven keresztül képtelen volt beindítani az önkormányzat azokat a napelemparkokat, amik kormányzati támogatásból épültek fel. A szocialista–DK-s jelenlegi városvezetés– ahogy számos beruházásnál – a naperőműveknél is már elkészült fejlesztésekkel sáfárkodhatott, hiszen az előző, jobboldali városvezetés 2016-ban nyújtott be pályázatot a létesítményekre, és 2019 szeptemberében le is szerződtek a kivitelezőkkel, egy évre rá – már a baloldali város­irányítók  idejében – készültek el az építményekkel.

Az elmúlt évek során a nemzeti oldal többször is felhívta a figyelmet a nem működő napelemparkokra, de az önkormányzat nem igazán vette komolyan a dolgot, végül csak idén, az év végéhez közeledve sikerült megállapodniuk azok üzemeltetéséről. Bár korábban felmerült az az elképzelés is, hogy ezek a létesítmények a közelben lévő, hatalmas energiaigényű Tettye Forrásház Zrt.-t szolgálják majd, ezt a baloldal elvetette, jelenlegi elképzelés szerint inkább értékesítik az elektromos áramot.  

A Tettye Forrásház kapcsán azonban kedden a közgyűlés elé került az a dokumentum, amelyben az szerepelt, hogy a baloldali városvezetők szerint is napelemparkokkal lehetne a cég kiadásait csökkenteni. Az előterjesztés azzal a címmel szerepelt, miszerint döntés a vállalat a megújuló energiára való átállás első üteméről. Ebből kiderült, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő, a Pécsi-víz szomszédságában található szennyvíztisztítótelep beépítetlen területe alkalmas lehet napelempark elhelyezésére, az erre vonatkozó engedélyes tervek elkészítése a tároló kapacitás létesítésére is vonatkozik. Ez villamos energiatárolót, azaz akkumulátorokat jelent.

A napelemek a tervek szerint 1,3 millió kWh-nyi áramot termelnek majd, és 600 kWh kapacitású tárolót építenek azért, hogy a fogyasztási csúcsok idején kevesebb "külsős" áramot vegyenek, valamint túltermelés esetén a többletenergiát elraktározzák. Az akkumulátorokkal megtakarítható energia éves szinten 180 ezer kWh lesz. Mivel azonban a baloldali ígéretek szerint ez csak az első ütem, további akkumulátortelepítések is várhatóak még.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!