Pécsi választási latolgatás

2023.12.04. 20:00

Ők lehetnek a kihívók: Kóbor, Bognár Szilvia, Csizmadia, Hoppál, Őri

Bár június 9-ig még sok víz lefolyik a Dunán, s a nemzeti oldal egyelőre hivatalosan nem nevezte meg a pécsi polgármester-jelöltjét, a Pécsi Újság.hu forrásai szerint bizonyosra vehető, hogy a Csizmadia Péter, Hoppál Péter, Őri László trióból kerül Péterffy Attila kihívója.

Bama.hu

A korábban tartott választásokhoz hasonlóan a Fidesz egyelőre kivár polgármester-jelöltjeinek megnevezésével. A hivatalos procedúra a következő: először a Fidesz Pécsi Csoportja tesz ajánlást a jelölt személyére, amit a párt országos testületének, a Választási Előkészítő Bizottságnak is jóvá kell még hagynia. Minderre január végén, esetleg februárban kerülhet majd sor.

Mivel azonban a kampány gyakorlatilag már elkezdődött, egyre többen kíváncsiak arra, ki lesz Pécsett a nemzeti oldal jelöltje. A Pécsi Újság.hu forrásai szerint borítékolható, hogy a Csizmadia Péter, Hoppál Péter, Őri László trióból kerül Péterffy Attila kihívója.

Hoppál Péter népszerűsége a párton belül és a szavazók körében is megkérdőjelezhetetlen, ám mivel jelenleg országgyűlési képviselőként is tevékenykedik, polgármesterré választása esetén arról a posztjáról le kellene mondani, ami pedig időközi választást eredményezne.

Őri László, a vármegyei önkormányzat elnöke meghatározó alakja a Fidesz Pécsi Csoportjának, támogatottsága is jelentős, s Pécs korábbi alpolgármestereként városvezetői tapasztalatai is vannak - a Pécsi Újság.hu úgy tudja azonban, nem feltétlenül ambicionálja a jelöltséget.

Csizmadia Péter az új generáció képviselője. A fiatal ügyvéd, családapa a Fidesz közgyűlési frakcióvezetőjeként egyre ismertebb a városban. A hírportál szerint a párton belül egyre többen gondolják úgy, hogy világos üzeneteivel még azokat a pécsieket is meg tudja szólítani, akik jelenleg nem feltétlen Fidesz-szavazók.

A másik térfélen a helyzet egyértelmű. Már korábban eldőlt, hogy a Gyurcsány-párt beáll Péterffy Attila mögé, s minden bizonnyal így tesz majd az MSZP, a Jobbik és a Momentum is.

Az LMP-nek viszont lehet önálló jelöltje Pécsett, aki várhatóan Kóbor József lesz. A balliberálisok köreiben egyébként némi aggodalomra adhat okot, hogy függetlenként indulhat Bognár Szilvia, Pécs korábbi alpolgármestere, aki a Péterffyékkel való szakítás után a Tiszta Kezek frakcióvezetőjeként politizál a közgyűlésben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!