Elutasították

2023.12.08. 16:14

Az anyanyelv ellen van a pécsi Gyurcsány-szövetség

A baloldali többségű pécsi közgyűlés 2020-ban elutasította, hogy csatlakozzon a Székely Nemzeti Tanács által a nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezéshez, amely az Európában őshonos kisebbségek – így a határon túli magyarok – anyanyelv használatát hivatott volna jogszabályi úton biztosítani. Gyurcsány Ferenc ismételt pécsi színre lépése kapcsán erre emlékeztetett pénteki sajtótájékoztatóján Musch Zoltán fideszes képviselő.

Bóka Máté Ciprián

– Mivel ez egy székelyföldi kezdeményezés volt, és főképpen a trianoni határokon túl élő magyarok lettek volna ennek a legnagyobb kedvezményezettjei, így számos magyar város csatlakozott a kezdeményezéshez, de Pécsett a baloldali városvezetés, Péterffy Attila polgármester vezényletével elutasította a csatlakozás lehetőségét. A Tiszta Kezek Frakció vezetője,  Bognár Szilvia, egykori alpolgármester azokban az időkben a városvezető koalíció tagja volt, így ő is az elutasítás mellett szavazott – mondta Musch Zoltán fideszes képviselő a Hunyadi úti Trianon-emlékműnél. – Kérdésünk az lenne a Bognár Szilvia vezette Tiszta Kezek Frakcióhoz, hogy a jelenleg kialakult helyzetben, miután már nem nem tagjai a városvezető koalíciónak, csatlakoznának a kezdeményezéshez, vagy újból elutasítanák?

Bognár Szilvia úgy reagált, hogy ha újra a közgyűlés elé kerül a téma, akkor megtudhatják majd, hogy hogyan döntenének. 

– Úgy emlékszem, hogy 2020-ban is az LMP nyújtotta be a közgyűlés elé, nem a pécsi Fidesz képviselői és azóta sem emlékszem rá, hogy az elmúlt hetekben vaktában lövöldöző és hiteltelen pécsi Fidesz annyira törte volna magát, hogy újra napirendre kerüljön a téma – fogalmazott és egyben áldott adventet kívánt nekik is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!