Változások a PTE kuratóriumában

2023.12.01. 17:31

Bódis József információink szerint lemond elnöki tisztségéről

A Pécsi Tudományegyetemet fenntartó Alapítvány kuratóriumában Dr. Szemerey Zoltán üzletember váltja a távozó dr. Rappai Gábort. Az új kuratóriumi tag belépésével azonban előreláthatóan nem ér véget a testület megújulása, mivel a Pécsi Újság.hu információja szerint dr. Bódis József januártól lemond elnöki tisztségéről.

Bama.hu

A Pécsi Tudományegyetem szenátusa a legjelentősebb vidéki és több fővárosi egyetemmel egy időben, még 2021-ben döntött úgy, hogy állami egyetemből alapítványi fenntartású intézménnyé alakul.

A PTE számára magasabb finanszírozási lehetőséget, rugalmasabb döntési mechanizmusokat és teljesítményalapú szemlélet megerősödését szolgáló modellváltási folyamat még abban az évben le is zárult.

A Pécsi Újság.hu az egyetemi életben jártas szereplőktől származó információi szerint azonban a valódi változásokat az azóta megindult, teljesítményalapú célok elérésére fókuszáló munka hozhatja el, és így jöhet létre egy, a társadalom és gazdaság számára is jó szolgálatot tevő felsőoktatás intézmény.

A hírportál úgy tudja, ezeknek a változásoknak sokak szerint alapfeltétele, hogy a fenntartói és akadémiai szerepek minél inkább elkülönüljenek egymástól. A Pécsi Újság.hu információja szerint a héten bekövetkezett személyi változás is ennek a folyamatnak az előszele, tehát Dr. Rappai Gábor távozása az alapítvány kuratóriumából a piaci, üzleti és menedzsment szemlélet erősítését célozta.

Abban mindenki egyetértett, hogy Rappai Gábornak elévülhetetlen érdemei vannak a Pécsi Tudományegyetem átalakulásában, értékes szakmai munkája nagymértékben segítette a modellváltási folyamat gördülékeny megvalósítását. Szemerey Zoltán személyében azonban egy olyan kuratóriumi taggal bővülhetett az alapítvány, amely gazdagítja az egyetem céljait.

Forrás: Pécsi Újság.hu

A külső szem és a versenyszférában kialakult attitűd adta előnyök az alapítványi felügyelő bizottságból sem tűnnek el, mivel Szemerey Zoltán megüresedett pozícióját Zalay Buda, a Körber HR és kommunikációs vezetője tölti be, aki korábban olyan világcégeknél látott el felsővezetői pozíciót, mint a Deutsche Telekom IT Solutions, az Elcoteq, vagy a BAT dohánygyár, mindemellett pedig a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke is.

Az egyetemi megújulási folyamatának következő lépése lehet Dr. Bódis József, korábbi rektor, államtitkár és jelenlegi kuratóriumi elnök év végi távozása. A Pécsi Újság.hu cikke szerint az egyetem iránt elkötelezett és azt több, mint 50 éve szolgáló akadémikus további változásokat kezdeményezve bejelentette lemondását a kuratóriumi elnökségről, Szemerey Zoltánt ajánlva az elnöki pozíció betöltésére.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!