Megállították a karhatalmistákat

2023.12.01. 16:40

Ezért állítottak kopjafát a szabadságharcos mecseki láthatatlanok emlékére

November 11-én adta át ünnepélyesen a Mecsekerdő Zrt. a mecseki láthatatlanok emlékére kialakított emlékhelyet a kisbattyáni vadászháznál. Faragott kopjafa került a helyszínre, amelyet a Mecsekerdő Zrt. Sásdi Erdészete készíttette.

Mohay Réka

Forrás: Mecsekerdő Zrt.

S hogy miért itt készült el az emlékhely? Érdemes ennek hátterét röviden áttekinteni .

– A mecseki láthatatlanok örök emlékű ellenálló mozgalma az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik legizgalmasabb története. Kisbattyánhoz egy erdészen, id. Czuczor Ferenc által kapcsolódik, aki a forradalom kitörésének hírére megalakult kisbattyáni nemzeti bizottság vezetője volt, s a mecseki láthatatlanok számára a szovjet csapatok november 4-i bevonulását követően menedékül átadta a kisbattyáni vadászházat – tájékoztatott a Mecsekerdő Zrt.

E vadászházban találtak tehát menedéket az ellenállók a szovjet csapatok bevonulása után. Az emlékhely szimbolikus jelentőséggel is bír minden, a térségben az ellenállásért küzdő szabadságharcos emlékére felhívva a figyelmet.

– A fegyveres felkelők a kisbattyáni vadászházban rendezkedtek be, a ház kulcsait az erdész adta át nekik, a ház egy hétig menedékük lett. A komlói központtal Bors József tartott kapcsolatot, a híreket id. Czuczor Ferenc hozta-vitte, a felkelők élelmiszer-ellátását Harcos Ottó tanár kérésére Horváth József újságíró és tízéves lánya, Glória oldalkocsis motorkerékpárral biztosította. A csoport azt a feladatot kapta, hogy a Magyaregregy-Zobák-puszta közötti útvonalat tartsák ellenőrzésük alatt, akadályozzák meg a sztrájktörők bejutását Komlóra, és tartsák föl a szovjet és karhatalmista egységeket. 

Barna-kő volt ennek az útszakasznak a legszűkebb, legjobban védhető része. A felkelők november 11-én tűzharcban megállították a karhatalmisták teherautóit, négy volt ávós elesett. Ezután a vadászházi csapat visszavonult. A harcban valószínűleg a kisbattyáni vadászházban, valamint a Máré-várában táborozó felkelők vettek részt. Este 9-10 körül a Hirden állomásozó szovjet tüzérség lőni kezdte a vadászházat, de csak a körülötte lévő erdő fáiban okoztak kárt. Az épületet nem érte találat, a felkelők megmenekültek. Másnap elindultak útjukra a sötét éjszakában a szabad világ felé, láthatatlanokká válva – összegezte a kisbattyáni emlékeket a Mecsekerdő Zrt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!