Keresik a választ

2023.12.08. 20:00

Most ezzel szívnak a kertvárosiak a pécsi csodagödörnél

Senki nem tudja a pontos okát annak, hogy miért nem dolgoztak hónapokig annál a gödörnél Pécsen, amelyet a Megyeri úton a Rátgéber Akadémiánál ástak ki, aztán csoda történt, és októberben megjelentek a munkások. Csakhogy azóta sem igazán haladnak, a félpályás útzár megmaradt, és olvasóink szerint hétvégente – ahogy most pénteken reggel is – külön pórul jártak az arra közlekedők.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: B.M.

Valamikor a tavasz folyamán áshatták ki a munkások a Megyeri úti gödröt a Rátgéber Akadémiánál, majd pedig úgy kerülgették a munkaterületet, mintha a szervezetre valamilyen súlyos egészségügyi kockázatot jelentett volna ott dolgozni. Októberben aztán megjelentek a munkások a helyszínen, és akkor még úgy tűnt, hogy a városrészben élő tízezrek fellélegezhetnek, és valóban lényeges előrelépés történik. A félpályás út­zár azonban megmaradt, és jelzőlámpás áthaladást biztosítanak az arra közlekedőknek – már ha egyáltalán normálisan működik.

A hétvégén külön  probléma jelentkezik

A pécsiek szerint ugyanis hétvégente előfordul az, hogy az egyik lámpa teljesen sötét, míg a másik oldalon megfelelően működik a berendezés, vagy pedig folyamatosan zöld jelzést mutat. Ennek viszont az a következménye, hogy az autósok egymást okolják a balesetveszélyes szituációk kialakulása miatt, hiszen akinek nem mutat semmit a lámpa, nem tudhatja, hogy a túlsó oldalon éppen piros vagy zöld van – és persze fordítva.

Olvasóink szerint volt, hogy egy mentőautóval jártak így, másnál – pénteken reggel – pedig az autók tükrei bánták, illetve egymással kiabáltak, holott alapvetően nem az ő hibájukból alakult ki a szituáció. A hibás lámpák miatt ráadásul az egyik oldalon a pláza kereszteződéséig torlódott fel a kocsisor, míg a másik oldalon folyamatosan tudtak haladni az autósok.

Nem a felújítások fontosságát vitatják  

A pécsiek egyébként általánosságban nem a rekonstrukciók szükségességét vitatják, vagy vitatták, hanem azt nehezményezik, hogy egyszerre több ponton is úgy okoztak közlekedési káoszt Pécsen, hogy érdemi munkavégzés a legtöbb helyen alig volt. Az önkormányzat pedig lényegében nem is foglalkozott ezekkel a problémákkal, mert a városvezetők különböző villákban Patacson, vagy éppen a Mecsekoldalban élnek luxusvillákban – van, akit sofőr is szállítgat –, és nem szembesülnek például a panelekben élő kertvárosiak mindennapos kínlódásával. A Péterffy Attila pécsi polgármester aláírásával zajló munkálatok miatt kialakult káosz felelősségét a városvezető egyébként jellemzően másokra igyekszik tolni, holott köztudott, hogy szintén Péterffy volt az egyik fő megrendelője annak a munkának is, aminek következtében a három éve felújított Nagy Imre utat idén újra felbontották.

Rengeteg hiba felmerült a kivitelezés után

Megírtuk, hogy a Szigeti úton például pár száz négyzetméteres szakasz felújításához, illetve részben bicikliutas átalakításához 7 hónapra volt szükség, miközben sok esetben napokig ott nem láttak munkásokat a munkaterületen a környéken élők. Az útburkolatot ráadásul úgy terítették le, hogy a csapadékvíz éppen a Rókus sétánynál lévő gyalogátkelőhelyen állt meg, a problémát aztán megpróbálták utólag megoldani, de ez sem sikerült. A Petőfi utca északi részén pedig már rég el kellett volna készíteni az aszfaltozást, de a munkákat a fagyos időre, december 9-re hagyták, ugyanakkor az aknafedlapokat több ponton sem tudták eddig sem vízszintbe hozni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!