Erre vállal kötelezettséget a jobboldal

2023.12.04. 11:09

Csizmadia: Pécs újra elfoglalhatja méltó helyét a közép-európai nagyvárosok között

A jobboldal arra vállal kötelezettséget, hogy a Pécs városa, a helyi vállalkozók és az állam alkotta hármas szövetségben újra feltegye a baranyai vármegyeszékhelyt a térképre és a város újra elfoglalhassa méltó helyét a Kárpát-medencében és közép-európai nagyvárosok között.

Balikó Gergely

Fotó: L.L.

Minderről Csizmadia Péter, a Fidesz pécsi frakcióvezetője beszélt hétfői sajtótájékoztatóján, amelyen a polgári oldal politikusa kiemelte: erős és sikeres Pécs csak erős és sikeres pécsi vállalkozókkal együtt lehetséges. Egyúttal azt is hangsúlyozta, hogy az önkormányzatnak kulcsszerepe van az ehhez szükséges feltételek megteremtésében.

Előzmények

Mint felidézte, a baranyai vármegyeszékhely az első világháború előtt, az Osztrák-Magyar Monarchia idején Pécs déli gazdasági centrum volt, jelentős gazdasági-kulturális kisugárzással a Nyugat-Balkánra. Trianonnal ez megszűnt, a sikerek elmaradtak, később az erőltetett szocialista nehéziparosítás bukásával a zsugorodás évtizedei következtek – mondta.

Csizmadia Péter ezért a nemzeti oldal feladatának nevezte a déli gazdasági kapcsolatok újbóli megerősítését, mivel – mint fogalmazott – „enélkül nem fog menni, enélkül nem lehetünk ismét sikeres ipari nagyváros a Kárpát-medencében”.

Infrastrukturális fejlesztések

Utalt arra, hogy a kormány által előkészített és a már folyamatban lévő infrastrukturális fejlesztések miatt talán még soha nem álltak össze olyan mértékben a feltételek, mint most. Ezek pedig újra kinyitják a lehetőségeket a gazdasági lehetőségeket a város számára, a pécsi vállalkozók előtt pedig újra megnyitják a határokat.

A frakcióvezető ezek között említette a mohácsi nemzetközi teherkikötő fejlesztését, az M6-os Horvátország irányába folyó meghosszabbítását, a pogányi reptér reménybeli fejlesztését, illetve a Pécset Kaposvárral összekötő gyorsforgalmi utat, amelynek tervezése a közeljövőben megkezdődhet, valamint a nyugat-baranyai kiemelt gazdasági övezet létrehozásának tervét. Ezek megvalósulásával Pécs ismét egy nemzetközi mércével mérve is gazdasági erőközponttá válhat – jegyezte meg.

Alkalmas pécsi városvezetés kell

„A sikerhez alkalmas városvezetésre is szükség lesz” – hangsúlyozta Csizmadia Péter, aki hozzátette: ebben az értelemben két út áll Pécs előtt. Az egyik – folytatta - a korábban az egész ország gazdaságát tönkretevő, a vállalkozókat ellehetetlenítő „gyurcsányi út”, amely útra Péterffy Attila is bejelentkezett, tovább sorodva Pécset az eljelentéktelenedés felé.

A másik utat a polgári jobboldal kínálja amely szeretné megerősíteni a vállalkozókat és kinyitni a gazdasági kapcsolatokat ki kell nyitni déli irányba, mindezt pedig a kormánnyal partnerségben megvalósítani – emelte ki.

Csizmadia Péter szavai szerint a jobboldal arra vállal kötelezettséget, hogy a város, vállalkozók és állam alkotta hármas szövetségben újra feltegye Pécset a térképre, amelyben a város újra elfoglalhatja méltó helyét a Kárpát-medencei és közép-európai nagyvárosok között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!